Foto: AFP/Scanpix

Paredzamā Lielbritānijas karaspēka kontingenta izvietošana Baltijas valstīs notiks ar sadomātu ieganstu, un Krievija neatstās šādu Lielbritānijas rīcību bez atbildes, ceturtdien paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Sadomāts iemesls par it kā no Krievijas nākošajiem draudiem droši vien arī ir tā kamuflāža, ar kuru piesegti NATO plāni par tālāku ekspansiju mūsu robežu virzienā," teica Peskovs žurnālistiem Maskavā. "Neko citu, izņemot nožēlu, tas nevar izraisīt," viņš sacīja.

Peskovs uzsvēra, ka, "protams, jebkādi plāni par NATO militārās infrastruktūras pietuvināšanu Krievijas robežām izraisa atbildes soļus, lai atjaunotu nepieciešamo paritāti".

Laikraksts "Financial Times" (FT) un citi britu mediji vēsta, ka Lielbritānija nosūtīs uz Baltijas valstīm savu militāro kontingentu, lai kopā ar Vācijas un ASV pārstāvjiem stiprinātu NATO austrumu robežas aizsardzību un veicinātu Baltijas valstu pretošanās spējas iespējamas Krievijas agresijas gadījumā. Lielbritānijas karavīrus paredzēts nosūtīt arī uz Poliju.

FT rīcībā esošā informācija liecina, ka ar tādu paziņojumu Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons nāks klajā ceturtdien Briselē, kur notiek alianses aizsardzības ministru sanāksme.

Termiņš kontingenta izvietošanai nav precīzi noteikts, bet izvietošana notiks rotācijas kārtībā, vēstīja laikraksts. Tāds formulējums ļauj ASV, Lielbritānijai un Vācijai izvairīties no Krievijas apsūdzībām par to, ka valstis pārkāpj Aukstā kara beigās noslēgto vienošanos par to, ka bijušā austrumu bloka valstīs netiks izvietoti pastāvīgi bruņotie spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!