Foto: PantherMedia/Scanpix
Lietuvas radio un televīzijas komisija (LRTK) nolēmusi uzdot televīzijas programmu retranslētājiem uz trim mēnešiem apturēt vienas Krievijas televīzijas programmas "RTR Planeta" daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem. Lai šis rīkojums stātos spēkā, tas vēl jāsankcionē tiesai.

Komisija arī vēlreiz apspriedusi Latvijas jurisdikcijai pakļautā translētāja "PBK Lithuania" pārraides "Laiks" saturu un nolēmusi iepazīstināt Latvijas Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) ar pieļautajiem pārkāpumiem un atzinumiem un lūgt spert attiecīgus soļus pret šo translētāju.

Pieņemot šos lēmumus, komisija balstījusies uz Žurnālistu ētikas inspektora dienesta atzinumiem.

Tā konstatējusi, ka "RTR Planeta" retranslētajā programmā 2.marta pārraidē "Vesti nedeli" ("Nedēļas ziņas") sniegta tendencioza un vienpusīga informācija, attaisnojot gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kontrolēto spēka struktūru vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kurināts kaujiniecisks noskaņojums, nesaskaņas starp krieviem un ukraiņiem, naids pret jauno Ukrainas vadību, ASV un to sabiedrotajiem, kā arī attaisnota militāra intervence suverēnā valstī un daļēja tās teritorijas aneksija. Pārraides saturā pārkāpts Lietuvas likums par sabiedrības informēšanu, kas aizliedz izplatīt šāda veida informāciju.

Jau ziņots, ka LRTK martā nolēma uz trim mēnešiem apturēt Krievijas telekanāla "NTV-Mir" retranslēšanu Lietuvas teritorijā, atzīstot, ka pārraidē, ko tas saviem skatītājiem piedāvāja tieši Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā, sniegta apzināti nepatiesa informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Šo lēmumu vēlāk sankcionēja arī tiesa.

Pērn Lietuvā uz trim mēnešiem tika apturēta krievu valodā raidošā "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) veidoto pārraižu retranslācija, atzīstot, ka tas izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Marta sākumā LRTK vērsās arī Lietuvas Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt "RTR Planeta" un "PBK Lithuania" retranslēto programmu saturu un spert attiecīgus soļus, bet Ģenerālprokuratūra pirmstiesas izmeklēšanu neuzsāka.

LRTK arī nolēmusi vērsties pie Eiropas Komisijas, informējot to par pārkāpumiem, kas atklāti Lietuvai adresētajās Eiropas Savienībā licencētajās vai reģistrētajās programmās.

Jau rakstīts, ka 27.martā NEPLP nepilnīgas dokumentācijas dēļ nelēma par administratīvās lietas sākšanu par pārkāpumiem "Pirmā Baltijas kanāla" ziņu sižetos.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!