Lietuvā atsākta kriminālizmeklēšana lietā par slepenu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumu valstī, kuru uzturēt palīdzējuši Lietuvas drošības dienesti, atsaucoties uz Lietuvas Ģenerālprokuratūru, vēsta aģentūra "Reuters".

Izmeklēšana tika pārtraukta pirms četriem gadiem. Tomēr to nolemts atsākt, kad ASV Senāts, neatklājot atrašanās vietu, pērn publicēja informāciju par slepenu CIP objektu, kura apraksts atbildis ziņām par objektu Lietuvā, paskaidroja Ģenerālprokuratūras pārstāve.

Jau 22. janvārī augsta līmeņa prokurors Imants Mikelionis atcēlis 2011. gada 14. janvāra lēmumu par izmeklēšanas apturēšanu.

Cilvēktiesību aktīvisti un kāda CIP aizturēta vīrieša advokāti uzskata, ka Lietuva ir viena no valstīm, kurā atradies slepena vispasaules tīkla objekts, kuros pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem turēti un nopratināti aizdomās turētie teroristu tīkla "Al Qaeda" biedri.

Lietuvas varasiestādes nekad to nav atzinušas. Savukārt ASV valdība, lai gan atzīst, ka tādi objekti ir bijuši un ka dažos gadījumos tajos notikusi spīdzināšana, nav atklājusi slepeno cietumu atrašanās vietas.

Lietuvas parlamentārā izmeklēšanas komisija secināja, ka Lietuvas drošībnieki nodrošinājuši CIP ar objektu, kurš varētu būt bijis izmantots kā cietums.

2010. gadā tika sākta kriminālizmeklēšana par iespējamiem Valsts drošības dienesta amatpersonu pārkāpumiem. Pēc gada, kad lieta tika slēgta, izmeklētāji paziņoja, ka nav atrasts pamats šo amatpersonu vajāšanai.

Jaunā izmeklēšana apvienota ar citu, bet saistītu, pagājušajā gadā sāktu lietu par kādu vīrieti, kurš bijis ASV apcietinājumā un nelegāli vests pāri Lietuvas robežām, ceturtdien Ģenerālprokuratūrā uzzināja "Reuters".

Izmeklēšana sākta par diviem Lietuvas kriminālkodeksa pārkāpumiem – nelegālu ārzemnieka transportēšanu pāri Lietuvas robežām un valsts amatpersonas pilnvaru pārsniegšanu, kas valstij nodarījis būtisku kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!