Foto: F64

Lietuvā pēdējo dienu laikā ieradusies jauna ASV karavīru maiņa, kas līdz aprīlim piedalīsies kopīgās mācībās ar Lietuvas karavīriem, slīpējot kopīgas sadarbības iemaņas, paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Amerikāņi ieradušies no savas pastāvīgās dislokācijas vietas Vācijā, Vilzekā, un atveduši līdzi militāro tehniku.

Kā norādījis Lietuvas armijas Sauszemes spēku pavēlnieks ģenerālmajors Almants Leika, kopīgas sauszemes spēku mācības lietuviešiem paver lielisku iespēju apgūt uzņemošās valsts lomu, darboties starptautiskajā vidē, apmainīties ar profesionālo pieredzi un mācīties saskaņot rīcību.

Šī ASV karavīru maiņa, tāpat kā iepriekšējā, tiks izmitināta mehanizētās kājnieku brigādes "Geležinis Vilkas" ("Dzelzs vilks") bāzēšanās vietā Ruklā un piedalīsies mācībās galvenokārt kopā ar Lietuvas dižkunigaiša Aļģirda mehanizētā kājnieku bataljona karavīriem.

Ruklā atradīsies arī ASV karavīru atvestā tehnika, tostarp bruņutransportieri "Stryker" un bruņotās apvidus automašīnas "HMMWV". Sabiedroto militārā tehnika no Klaipēdas pa dzelzceļu tiks atvesta ceturtdien un piektdien.

Šī ir jau piektā ASV sauszemes spēku rotācijas maiņa Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā. Pagājušajā pavasarī pēc Krimas aneksijas un Krievijas agresijas Ukrainas austrumos ASV uzsāka mācību operāciju "Atlantic Resolve", kuras mērķis ir apliecināt Baltijas valstu un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs. Reaģējot uz pārmaiņām ģeopolitiskajā situācijā, NATO pastiprinājusi arī Baltijas valstu gaisa telpas un jūras aizsardzību.

Lietuva grib panākt, lai ASV militārā klātbūtne valstī rotācijas kārtībā turpinātos arī pēc 2015.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!