Foto: Shutterstock
Lietuvas iekšlietu ministrs Raimunds Palaitis trešdien atlaidis no amata Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītāju Vitāliju Gaiļu un viņa vietnieku Vītautu Ģiržadu, kuru vārdi tiek saistīti ar iespējamu informācijas nopludināšanu bankas "Snoras" lietā pagājušā gada novembrī.

Iepriekšējā dienā ministrs anulēja Gaiļum un Ģiržadam atļaujas strādāt ar slepenu informāciju, un bez piekļuves tai viņi vairs nevar šajos amatos atrasties.

Kā skaidroja Palaitis, šādu lēmumu viņš pieņēmis, balstoties uz Valsts drošības departamenta (VDD) ieteikumu. Neko sīkāk par šo ieteikumu un tā argumentāciju viņš gan nestāstīja, norādot, ka šī informācija ir konfidenciāla.

Pēc viņa teiktā, uz visiem jautājumiem par konkrētiem abu amatpersonu pārkāpumiem varētu atbildēt pirmstiesas izmeklēšana, ko tiesīga ierosināt prokuratūra.

Kā paziņojusi prezidente Daļa Grībauskaite, ministra rīcība atbilst Lietuvas likumos noteiktajai kārtībai. Viņa norādījusi, ka pēc pārbaudēm uz Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītājiem krīt aizdomu ēna, bet tiesībsargāšanas iestāžu vadības reputācijai jābūt nevainojamai.

Savukārt premjerministrs Andrjus Kubiļus iepriekš tika paziņojis, ka Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienestam kā institūcijai uzticas, bet personāliju jautājumu neskatīs.

Konflikts starp ministru un Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītājiem turpinās jau kopš pagājušās nedēļas, kad Palaitis izteica neuzticību vispirms Ģiržadam, kas neesot izturējis atkārtotu pārbaudi ar melu detektoru. Vēlāk, kad Gaiļus aizstāvēja savu vietnieku, ministrs izteica neuzticību arī viņam.

Kubiļus, jautāts par uzticēšanos iekšlietu ministram, žurnālistiem atbildējis nedaudz izvairīgi, atzīdams, ka par šo konfliktu bijis "nedaudz pārsteigts". "Pietiek man tikai izbraukt no Lietuvas, un kāds sāk ļoti vētraini un kaismīgi rīkoties," viņš sacījis žurnālistiem.

Gaiļus un Ģiržads pirms tam lūdza tiesu izvērtēt ministra rīkojumu, kas paredzēja pārbaudīt, vai viņi drīkst strādāt ar slepenu informāciju. Pašu rīkojumu viņi aicināja anulēt, bet pagaidām, iekams tiesa būs izskatījusi viņu sūdzību, apturēt tā darbību. Tiesa savukārt lūdza abus Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītājus līdz 27.februārim šo sūdzību precizēt.

Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītāju un viņa vietnieku ieceļ un atlaiž iekšlietu ministrs, bet vietnieka atlaišanai iepriekš nepieciešama vadītāja piekrišana. Pēc atlaišanas viņiem var tikt piedāvāts darbs citā amatā.

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde 16.novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību. 24.novembra vakarā tā paziņoja, ka nolēmusi banku likvidēt, bet 7.decembrī tiesa ierosināja bankas bankrota lietu. Tiesas lēmums par bankrota lietas ierosināšanu stājies spēkā 20.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!