Foto: AFP/Scanpix

Krievijas izlūkdienesti izmanto žurnālistu un nevalstisko organizāciju palīdzību, lai izsekotu un diskreditētu savas valsts opozīciju, teikts nesen publiskotajā Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) 2014.gada darbības pārskatā.

Šie "palīgi" tiek izmantoti arī tāpēc, lai uzraudzītu Kremļa kritiķu vizītes Lietuvā, norādīts dokumentā. Piemēram, 2013.gadā, kad asociācija "Ronalda Reigana māja" Lietuvā rīkojusi tikšanos ar Krievijas opozīcijas pārstāvjiem, prokremlisko mediju žurnālisti viņus uzraudzījuši gan dienu, gan nakti. Atceļā no šīs vizītes Krievijas telekanāla "Rossija 1" žurnālists Aleksandrs Buzaladze lidmašīnā Viļņa-Maskava "nejauši saticis" un intervējis vienu no pazīstamākajiem Krievijas opozīcijas līderiem Borisu Ņemcovu, kas šā gada februārī tika nogalināts Maskavā.

Pārskatā pieminēts arī Austrumeiropas studiju centra rīkots pasākums, kurā piedalījās Krievijas opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji. Līdztekus žurnālistiem šā pasākuma iemūžināšanā piedalījies arī kāds prokremliskās jauniešu kustības "Naši" pārstāvis, kurš izturējies diezgan atklāti, ļaujot spriest, ka viens no viņa uzdevumiem bijis parādīt, ka pasākuma dalībnieki tiek kontrolēti, norāda VSD.

Departamenta izstrādātajā Lietuvas nacionālās drošības apdraudējumu novērtējumā, kas tika nodots atklātībai marta beigās, norādīts, ka Viļņas principiālā nostāja Ukrainas konflikta jautājumā izprovocējusi agresīvu Krievijas un Baltkrievijas izlūkdienestu darbību Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!