Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas vēstniecība Kijevā oficiāli sākusi pildīt NATO kontaktvēstniecības funkcijas. Šos pienākumus tā veiks līdz 2016.gada 1.decembrim.

Galvenie kontaktvēstniecības uzdevumi ir izplatīt informāciju par Ziemeļatlantijas alianses darbību un tās īstenoto politiku, rīkot izglītojošus pasākumus, sadarboties ar attiecīgās valsts presi, varas iestādēm un nevalstiskajām organizācijām. Lietuvas vēstniecība lielāko uzmanību gatavojas pievērst darbam ar Ukrainas reģioniem.

Trešdien vēstniecībā sarīkota konference "NATO un Ukraina: iespējas un perspektīvas".

"Šīs funkcijas nav simboliskas," uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs. "Lietuvai uzticēta īpaši svarīga loma, un mēs centīsimies aktīvi stiprināt NATO un Ukrainas attiecības. Esmu pārliecināts, ka neatkarīga, suverēna un stabila Ukraina nesaraujami saistīta ar eiroatlantiskās telpas drošību."

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins uzsvēris, ka viņa valsti ar NATO saista kopīgas vērtības, Ukraina ir pieņēmusi skaidru lēmumu par savu eiroatlantisko integrāciju un tai ir svarīgi pēc iespējas ciešāk sadarboties ar aliansi un pārņemt NATO standartus, lai nostiprinātu savu drošības un aizsardzības sistēmu.

Konferencē piedalījās Ukrainas Augstākās radas deputāti, NATO valstu un partnervalstu vēstnieki, Ukrainas Ārlietu un Aizsardzības ministriju pārstāvji, nevalstisko organizāciju pārstāvji, NATO Kijevas sakaru biroja un NATO informācijas un dokumentācijas centra vadītāji.

2013. un 2014.gadā Lietuva pildīja NATO kontaktvēstniecības funkcijas Zviedrijā. Vēl pirms tam šo darbu veica Lietuvas vēstniecības Gruzijā, Moldovā un Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!