Foto: AFP/Scanpix
Otrdienas naktī slimnīcā Londonā 77 gadu vecumā miris Zambijas prezidents Maikls Sata, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Ar smagu sirdi paziņoju par mūsu mīlētā prezidenta aiziešanu," Zambijas nacionālajā televīzijā paziņoja valdības sekretārs Rolands Msiska. "Es lūdzu jūs visus saglabāt mieru un vienotību šajā ļoti grūtajā periodā," viņš papildināja.

Sata Londonā ārstējies no kādas slimības, kura netiek atklāta. Nāves brīdī viņam līdzās bijusi sieva un dēls.

Prezidents miris vien dažas dienas pēc nacionālajiem svētkiem, kuros atzīmēta Zambijas neatkarības no Lielbritānijas 50. gadadiena. Sata ir otrais Zambijas prezidents, kurš miris atrodoties amatā.

Sata politikā pazīstams kļuva pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, iemantojot strādīga Lusakas provinces gubernatora reputāciju. Viņš bija pazīstams arī ar autoritārisma tendencēm un asiem izteikumiem, kuru dēļ kritiķi viņu sāka dēvēt par "Karali Kobru", skaidro BBC.

Koloniālās varas laikā Sata strādājis par policistu, dzelzceļnieku. Pēc Zambijas neatkarības viņš strādājis par dzelzceļa pavadoni Londonā, vēlāk taksidermijas uzņēmumā Zambijā.

Par Zambijas prezidentu Sata kļuva 2011. gadā. Par spīti solījumiem apkarot korupciju, radīt jaunas darbavietas un nodrošināt varas caurspīdīgumu, Satas valdīšanu iezīmē represijas pret politisko opozīciju un ekonomikas lejupslīde.

Septembrī prezidents devās "uz ārzemēm pārbaudīt veselību". Par prezidenta pienākumu izpildītāju tika iecelts aizsardzības ministrs Edgars Lunga. Sata reti redzēts parādāmies publiski kopš septembrī atgriezās no ANO Ģenerālās asamblejas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!