Foto: AFP/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pirmdien brīdināja Eiropas Savienību (ES), ka tai nāksies pacietīgi gaidīt, lai pieredzētu bijušās padomju republikas līdera maiņu.

Lukašenko, ko ASV reiz nodēvēja par "Eiropas pēdējo diktatoru", vada Baltkrieviju jau kopš 1994.gada. Viņš norādīja, ka tuvākajā laikā negrasās atlaist varas grožus.

Runājot par sevi kā par trešo personu, viņš sacīja, ka "Lukašenko nav mūžīgs," tomēr ES būs pacietīgi jāgaida, ja tā vēlas valsts vadītāja amatā redzēt kādu citu cilvēku.

ES vairākkārt aicinājusi uzlabot cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā un ļaut režīma oponentiem brīvi darboties.

"Ja Eiropa Baltkrievijas vadībā vēlas kādu citu, nevis Lukašenko, tai jābūt pacietīgai un jāgaida," sacīja Lukašenko.

"Lukašenko nav mūžīgs, bet šobrīd Lukašenko ir tautas ievēlēts prezidents un tai (Eiropai) jābūt pacietīgai un jāsadarbojas ar viņu," norādīja Baltkrievijas galva, pieņemot 11 valstu, tostarp ES dalībvalstu, vēstnieku akreditācijas vēstules.

Pēdējā laikā uzlabojušās Briseles un Minskas attiecības. ES arīdzan atcēlusi Lukašenko ceļošanas aizliegumu, kas bija noteikts saistībā ar slikto cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā.

Kā uzsvēra Lukašenko, Baltkrievija piekāpsies Eiropai tikai savās interesēs. Viņš arīdzan noraidīja opozīcijas aicinājumus Briselei izdarīt spiedienu uz Minsku, lai valstī ieviestu demokrātiskas reformas.

"Ja jūs (ES) domājat, ka jūs varat izdarīt spiedienu, lai Baltkrievija un Lukašenko padotos prasībām, ko opozīcija nosūtījusi uz Briseli, tad jums būtu jāzina, ka spiediena izdarīšana uz valsti Eiropas sirdī ir pretīga," pārliecināts Lukašenko.

Turpretī 13.oktobrī Baltkrievijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Minska vēlas uzlabot attiecības ar ES un ir gatava īstenot reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!