Foto: AFP/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien apliecinājis, ka 19.decembrī paredzētajās vēlēšanās gatavojas balotēties šim amatam vēlreiz, un nosaucis savas valsts opozīcijas spēkus par "tautas ienaidniekiem", lietojot apzīmējumu, kas bija pieņemts Padomju Savienībā Staļina represiju laikā.

"Kur tik var nodarīt valstij ko sliktu, viņi tūdaļ ir klāt. Vakar mūs spieda Eiropa, Amerika - viņi bija tur. Tagad spiež Krievija - viņi jau ir tur," izteicies Lukašenko, runādams arodbiedrību kongresā Minskā. "Tā pat nav opozīcija - tie ir tautas ienaidnieki."

Pēc viņa teiktā, opozīcijas priekšlikumi attiecībā uz Baltkrievijas ekonomisko attīstību un cilvēku labklājības celšanu balstās uz populismu.`

"Kad sola pazemināt nodokļus un desmitiem reižu paaugstināt algas, pensijas un stipendijas, nav jābūt ekonomistam, lai saprastu šādu apgalvojumu nepamatotību. (..) Miljoniem jaunu darba vietu - tas, protams, skan skaisti, tikai šo ideju autori noklusē, ka tādu "pieaugumu" viņi plāno uz esošo darba vietu samazināšanas rēķina," paziņojis prezidents.

Tikmēr viņam pašam adresētās apsūdzības populismā Lukašenko noraidījis kā nepamatotas.

Runādams arodbiedrību kongresā, Baltkrievijas līderis atzinis, ka vēlas palikt pie varas, ja "tauta un Tas Kungs atļaus".

Oficiāla vēlēšanu kandidātu reģistrācija vēl nav sākta, bet sagaidāms, ka Lukašenko, kas ar dzelzs dūri pārvalda Baltkrieviju kopš 1994.gada, tiks ievēlēts amatā vēl uz ceturto termiņu.

Augošās nesaskaņas Maskavas un Minskas starpā gan liek domāt, ka Krievija varētu atbalstīt kādu viņa sāncensi. Taču sašķeltā opozīcija, kam ir visai ierobežota pieeja medijiem, nespēj likt pretī Lukašenko kopīgu kandidātu, jo daļa no tās orientējas uz Rietumiem, bet daļa - uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!