Foto: DELFI Aculiecinieks
Ceturtdien un piektdien gaidāma magnētiskā vētra, un pastāv neliela iespēja, ka tās ietekmē arī Latvijā būs redzama ziemeļblāzma, prognozē ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA).

Jau vēstīts, ka otrdienas naktī uz Saules notika spēcīgs uzliesmojums, tas bija stiprākais kopš 2006.gada. Uzliesmojums bija vērsts pret mums, tādēļ sagaidāms, ka tas izraisīs magnētisko vētru uz Zemes.

Saskaņā ar NOAA prognozi vidējā platuma grādos neliela magnētiskā vētra sāksies ceturtdien, naktī uz piektdienu tā īslaicīgi var kļūt spēcīga - ja tā notiks, arī Latvijā būs iespēja redzēt ziemeļblāzmu. Šāda varbūtība gan novērtēta tikai ar 20 procentiem.

Pēdējoreiz neliela ziemeļblāzma vietām Latvijā bija vērojama naktī uz pērnā gada 4.augustu, pirms tam - naktī uz 3.maiju, kad ziemeļu pusē debesis vietām iekrāsojās violetos toņos. Visbiežāk ziemeļblāzma izpaužas kā zaļu gaismu spēle naksnīgās debesīs, parasti tā ir īslaicīga un dažādās vietās izpaužas ar atšķirīgu intensitāti. To var redzēt tikai diennakts tumšajā laikā, kad debesis nesedz mākoņi.

Ja magnētiskā vētra kļūs spēcīga, var rasties nelieli sakaru sistēmu - galvenokārt satelītu - darbības traucējumi. Cilvēku veselību magnētiskās vētras neapdraud, jo Zemes magnetosfēra un atmosfēra pasargā no starojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!