Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas protesta kustība, par kuras epicentru pēdējo trīs mēnešu laikā kļuvis Kijevas Neatkarības laukums jeb Maidans, izvirzījusi kritērijus jaunās Ukrainas valdības kandidātiem, otrdien vēsta Ukrainas mediji.

Tautas uzticības valdības locekļu vidū nedrīkst būt cilvēki, kas atrodas Ukrainas 100 bagātāko cilvēku sarakstā, izpildvaras struktūru vadītāji vai prezidenta administrācijas darbinieki, kas šajos amatos atradušies kopš 2010.gada sākuma, teikts Tautas uzticības loka - Maidana vadības struktūras - paziņojumā.

Citu prasību vidū ir vismaz septiņu gadu darba pieredze nozarē - šis nosacījums gan neattiecas uz Iekšlietu un Aizsardzības ministrijām, kā arī Ukrainas drošības dienestu (SBU) -, vismaz piecu gadu pieredze vadošā amatā, valdības locekļi nedrīkst būt iejaukti cilvēktiesību pārkāpumos un korupcijā.

"Mēs pēc šiem kritērijiem pārbaudīsim katru konkrēto kandidātu, kuru piedāvās jaunais parlamentārais vairākums, un ziņosim jums pa rezultātiem. Katram valdības loceklim būs jāsaņem Maidana piekrišana," teikts dokumentā.

Tautas uzticības lokā ietilps spēcīgākās, pazīstamākās un autoritatīvākās protestu kustības organizācijas, žurnālistiem paskaidroja loka (ukraiņu valodā - kolo) sekretariāta pārstāvis Valērijs Pekars.

Kā sacīja protesta kustības mobilo autopatruļu - Automaidana - pārstāvis Sergijs Pojarkovs, kopā ar viņu lokā ietilpst Maidana mediķu pārstāve Olga Bogomoļeca, "Labējā sektora" pārstāvis Dmitro Jarošs, Maidana garīgās radas garīdznieks Stefans, karavīru afgāņu pārstāvis Oļegs Mihņuks, Volodimirs Vjatovičs no apvienības "Gromadskij sektor", kā arī mūziķi Ruslana Ližičko un Svjatoslavs Vakarčuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!