Foto: AFP/Scanpix
Maķedonija piektdien paziņojusi, ka atļaus robežu šķērsot ierobežotam skaitam "vismazāk pasargāto" nelegālo imigrantu, kas pēc robežas slēgšanas ar Grieķiju drūzmējas neitrālajā joslā.

"Ierobežotam skaitam vismazāk aizsargāto kategoriju nelegālo imigrantu ir atļauts ieceļot Maķedonijā, un viņiem var tikt sniegta palīdzība atbilstoši valsts iespējām," teikts Iekšlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Sīkāki paskaidrojumi, kas uzskatāmas par "vismazāk aizsargātajām" kategorijām, paziņojumā nav sniegti.

Policija jau izsniegusi pagaidu ceļošanas dokumentus 181 nelegālajam imigrantam, vēsta ministrija.

Pirms Maķedonija ceturtdien izsludināja ārkārtas stāvokli, šādi dokumenti vidēji dienā tika izsniegti 1300 nelegālajiem imigrantiem, kas ierodas no Grieķijas un vēlas caur Maķedoniju nokļūt Eiropas Savienības (ES) rietumu dalībvalstīs.

Kopš 19.jūnija policija pār Maķedonijas robežu pārlaidusi jau 41 000 nelegālo imigrantu.

Kā ziņots, Maķedonijas policija piektdien uz robežas ar Grieķiju pret nelegālajiem imigrantiem, kas mēģināja ielauzties valstī, bija spiesta pielietot asaru gāzi.

Imigrantu pūlis, kurā bija ap 3000 cilvēku, ar varu mēģināja ielauzties no Grieķijas Maķedonijā. Rezultātā cietuši vismaz astoņi cilvēki, ziņo Grieķijas policija.

Izmantojot radušās jukas, dažiem simtiem imigrantu tomēr izdevās iekļūt Maķedonijā, kur viņi uzreiz aizturēti.

Protestējot pret Maķedonijas varasiestāžu rīcību, daži imigranti nogūlušies uz dzelzceļa sliedēm, vēsta medijs "vesti.mk".

Maķedonijas policija iepriekš ar bruņutehnikas atbalstu līdzās dzelzceļa trasēm, pa kurām imigranti cenšas šķērsot robežu, izvietojusi dzeloņstiepļu žogus.

Maķedonija ceturtdien paziņoja, ka pierobežas rajonos saistībā ar nelegālo imigrantu pieplūdumu no Grieķijas tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis. Valdība Skopjē brīdināja, ka robežas aizsardzībā tiks iesaistīta armija.

Nelegālās robežas šķērsošanas gadījumu skaits no Grieķijas kļuvis masveidīgs, norādīja valdība.

Ceturtdien nelegālo imigrantu ieceļošana valstī tika apturēta.

Maķedonija savu rīcību pamatoja ar centieniem uzlabot apmetņu drošību un efektīvāk strādāt ar strauji pieaugušo imigrantu pieplūdumu.

Nelegālo imigrantu pūlis, kas uzturas neitrālajā joslā līdzās robežai, pamatā netālu no Saloniku-Skopjes dzelzceļa līnijas, jau pārsniedz 4000.

Sagaidāms, ka viņu skaits piektdien turpinās pieaugt, jo dienu iepriekš Grieķijā no Turcijas ieradušies vairāki lieli kuģi ar imigrantiem.

Imigranti, kuru lielākā daļa ir no Afganistānas un Sīrijas, vēlas caur Maķedoniju un Serbiju iekļūt ES, dodoties vispirms uz Ungāriju, bet tad Vāciju vai kādu citu pārtikušu ES valsti, lai tur pieprasītu patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!