Foto: AP/Scanpix

Ķīna paziņojusi, ka sāk savā teritorijā meklēt 8. martā pazudušo “Malaysia Airlines” lidmašīnu ar 239 cilvēkiem uz kāja, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par meklēšanas operācijas sākumu Ķīnas sauszemes teritorijā paziņojis Pekinas vēstnieks Malaizijā, vēsta aģentūra "Siņhua". Ķīna lidmašīnas meklēšanā izmanto 21 satelītu.

Reisa MH370 lidmašīna "Boeing 777-200ER" pazuda aptuveni stundu pēc pacelšanās no Kualalumpuras 8. martā. Lidaparāts bija ceļā uz Pekinu. Līdz šim glābējiem nav izdevies atrast nekādas "izgaisušās" lidmašīnas pēdas. No lidmašīnas netika saņemts briesmu signāls.

Lidmašīnas meklēšana, kurā iesaistījušās jau 25. valstis, koncentrējas uz diviem plašiem gaisa koridoriem uz ziemeļiem un dienvidiem no lidmašīna pēdējās zināmās atrašanās vietas.

Viens no koridoriem stiepjas virs Ķīnas no robežas ar Kazahstānu līdz Taizemes ziemeļiem. Otrs - no Indonēzijas Indijas okeānā.

Izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai kāds pasažieris vai apkalpes loceklis varētu būt saistīts ar lidmašīnas pazušanu. Malaizija norāda, ka lidaparāts ir apzināti novirzīts no kursa un kopš pēdējās zināmās atrašanās vietas virs Malakas šauruma varēja lidot gan dienvidu, gan ziemeļu virzienā.

Pagaidām nekāda aizdomīga informācija vēl nav iegūta. Tāpat esot pārbaudīts lidojuma simulators, kā arī nopratināts inženieris, kurš strādāja ar lidmašīnu.

Policijas pārstāvji atklāja, ka ir pārmeklētas abu lidmašīnas pilotu mājas. Lidojuma laikā pēdējie vārdi, kas bija dzirdami no pilotiem esot bijuši: "Viss ir kārtībā, arlabunakti". Pēc tam visas komunikācijas sistēmas tika atslēgtas. Piloti nevienā brīdī nav pieminējuši, ka ir problēmas. 

Ķīniešu izmeklētāji nav atraduši liecības, kāds no 153 ķīniešiem uz klāja varētu būt saistīts ar terorismu un iesaistīts nolaupīšanā.

Iepriekš tika ziņots, ka lidmašīna mainījusi sākotnējo kursu. Šī versija izslēdza pieņēmumu par pēkšņām tehniskām problēmām, kas varētu būt radušās, jo lidmašīna kopš pēdējā kontakta ar satiksmes kontroli tad nolidojusi simtiem kilometru.

Malaizijas valdība tikmēr visām iesaistītajām valstīm nosūtījusi lūgumu meklēšanā iesaistīt pēc iespējas vairāk tehnikas, kas varētu palīdzēt šajā procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!