Foto: Reuters/Scanpix
Mali militārā hunta, kas 22.martā valsts apvērsumā gāza šīs Rietumāfrikas valsts prezidentu Amadu Tumani Turi, otrdienas vakarā pieņēma jaunu valsts konstitūciju un apsolīja, ka tās locekļi nekandidēs parlamenta un prezidenta vēlēšanās.

Pučistu izveidotās huntas oficiālais nosaukums ir Nacionālā komiteja demokrātijas un valsts atjaunošanai (CNRDRE).

"Neviens cilvēks, kurš bijis Nacionālās komitejas demokrātijas un valsts atjaunošanai loceklis," nevarēs balotēties vēlēšanās, teikts huntas paziņojumā, kurš tika nolasīts valsts televīzijā.

Hunta nav noteikusi laiku, kad notiks parlamenta un prezidenta vēlēšanas. Pirms prezidenta Amadu Amani Tures gāšanas bija gaidāms, ka aprīļa beigās notiktu jaunas prezidenta vēlēšanas un pēc tām viņš atstātu prezidenta amatu, kurā viņš bijis divus termiņus.

Mali hunta otrdienas vakarā paziņoja, ka pieņēmusi jaunu "pamatlikumu", lai garantētu likuma varu, cilvēku pamattiesības un "plurālistisku demokrātiju" valstī. Hunta apturēja līdzšinējās konstitūcijas darbību, kad 22.martā gāza prezidentu un sagrāba varu.

Hunta otrdien arī atcēla komandanta stundu, kuru bija ieviesusi pēc puča, un paziņoja, ka no trešdienas atkal atvērs valsts robežas, kuras tā slēdza pēc puča.

Jau ziņots, ka Mali sadumpojušies karavīri 22.marta rītā televīzijas uzrunā paziņoja, ka ir pārņēmuši varu valstī no "nekompetenta režīma", atlaiduši valsts institūcijas un apturējuši konstitūcijas darbību.

Dumpinieki sacīja, ka rīkojušies valdības "nespējas" dēļ tikt galā ar tuaregu sacelšanos valsts ziemeļos.

Rietumāfrikas valstu apvienība ECOWAS otrdien ārkārtas sanāksmē nosodīja Mali puču un pieprasīja nekavējoties atjaunot konstitucionālo iekārtu. ECOWAS arī solīja divu dienu laikā nosūtīt uz Mali delegāciju, kurā būs sešu valstu vadītāji, un piebilda, ka ECOWAS reģionālie spēki ir gatavi iejaukties Mali notikumos, lietojot spēku.

ECOWAS sanāksmē Burkinafaso prezidents Blēzs Kompaore tika izraudzīts par vidutāju Mali krīzes risināšanā, un viņam tika uzdots "kontaktēties ar visām pusēm, kas vēlētos iesaistīties auglīgā dialogā miera atjaunošanai valstī".

Tuaregu nemiernieki pagājušonedēļ izmantoja apvērsuma radīto krīzi valstī un sāka triecienuzbrukumu, atkarojot slikti apgādātajai armijai vairākas pilsētas Mali ziemeļos.

Tuaregi, kas cīnījās Lībijas diktatora Muammara Kadafi pusē, pēc viņa gāšanas pērn atgriezās Mali un pievienojās tuaregu nemierniekiem, kas valsts ziemeļos cīnās pret valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!