Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija nav piegādājusi Ukrainas separātistiem zenītraķešu sistēmas "Buk" vai citu bruņojumu, pirmdien apgalvoja augsta ranga Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersona.

"Es gribētu uzsvērt, ka Krievija nav devusi nemierniekiem raķešu sistēmas "Buk", jebkādus citus ieročus vai smago bruņojumu," brīfingā klāstīja ģenerālleitnants Andrejs Kartapolovs.

Ceturtdien Austrumukrainā virs promasakvisko kaujinieku kontrolētās teritorijas notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas Krievijas algotņu un vietējo separātistu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka raķešu sistēmu, kas izmantota lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanā, separātistiem nodevusi Krievija.

Lidmašīnas notriekšanā izmantota raķešu sistēma "SA-11", norādīja Kerijs, piebilstot, ka Savienotās Valstis ir pārliecinātas - avārijas brīdī Ukrainai nekur tuvumā nav bijušas šādas sistēmas.

"Tādēļ tas acīmredzot ļoti skaidri norāda uz separātistiem," sacīja Kerijs, uzsverot - ASV zina, precīzi kad, no kurienes un kādā trajektorijā raķete tika izšauta.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, kurš ceturtdien viens no pirmajiem informēja sabiedrību par traģēdiju, apliecināja, ka lidmašīnu notriekuši "teroristi no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina vēlīgi piešķirtā zenītraķešu kompleksa "Buk"."

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!