Foto: Reuters/Scanpix

Dažādu politisko spēku un aktīvistu rīkotajās masu akcijās Krievijā sestdien kopumā piedalījušies aptuveni 230 tūkstoši cilvēku, informē Krievijas masu mediji, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas (IeM) datiem.

"Šodien 63 reģionos notika 91 pasākums. Tajos piedalījās aptuveni 230 000 cilvēku," paziņoja IeM.

Sabiedrisko kārtību un drošību pasākumos nodrošinājuši gandrīz 70 000 policijas darbinieku un iekšlietu karaspēka militāristu.

"Visvairāk pasākumu notika Pievolgas, Centrālajā, Sibīrijas un Ziemeļrietumu federālajos apgabalos. Dažās pilsētās pasākumi nenotika, jo uz tiem neieradās neviens dalībnieks," informē Iekšlietu ministrija.

Vismasveidīgākās akcijas notika Krievijas galvaspilsētā Maskavā – "patriotisko spēku" mītiņā Poklonnajas kalnā, saskaņā ar oficiālajiem datiem, piedalījušies 138 tūkstoši cilvēku, bet opozīcijas rīkotajā gājienā un mītiņā Bolotnajas laukumā "Par godīgām vēlēšanām" piedalījušies 35 – 36 tūkstoši protestētāju.


"Būtiski sabiedriskās kārtības pārkāpumi nav reģistrēti. Uz Lielās Jakimankas policisti aizturēja pilsoņu grupu, pie kuriem tika atrastas lāpas un dūmu granātas. Pēc profilaktiskām sarunām viņi tika atbrīvoti," informēja IeM.

Par piedalīšanos sešos nesankcionētos pasākumos, kas notika dažādos Krievijas reģionos, iekšlietu dienesti aizturējuši 20 cilvēkus, kuriem sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli.

"Sūdzības par policijas darbiniekiem nav saņemtas. Vēl vairāk, neatkarīgie novērotāji, kas piedalījās masu pasākumos, atzinuši, ka policija darbojusies profesionāli un korekti," informēja ministrijā.

Jau vēstīts, ka policija grasās sodīt pašreizējā premjera un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina atbalstītāju mītiņa rīkotājus, jo pārsniegts pieteiktais dalībnieku skaits. Aģentūra "Itar Tass" informē, ka tādēļ aizturēta viena no pasākuma rīkotājām, partijas "Krievijas patrioti" priekšsēdētāja vietniece Nadežda Korņejeva. Putins jau paziņojis, ka ir gatavs "dot savu artavu" un samaksāt daļu no piespriestā soda.

Opozīcijas pasākumā cilvēkus, kas, neraugoties uz Maskavā valdošo salu, bija pulcējušies Bolotnaja laukumā, uzrunāja opozīcijas līderi, aicinot Putinu atkāpties un "atdot Krievijai demokrātiju". Par mītiņa kulminācijas brīdi kļuva slavenās Krievijas rokgrupas DDT līdera Jurija Ševčuka uzstāšanās. Viņam dziedot leģendāro dziesmu "Dzimtene", gaisā tika palaisti tūkstošiem baltu balonu.

Savukārt Putina atbalstītāju pasākumā Poklonnaja kalnā galvenais vadmotīvs bija Krievijas sabrukuma nepieļaušana, ziņo aģentūra "Interfakss". Aģentūra informē, ka gandrīz katrs, kurš uzstājās mītiņā, pieminēja vienlaikus notiekošo opozīcijas pasākumu, uzsverot, ka "oranžisms netiks cauri". "Mēs dažādi vērtējam Vladimiru Putini – dažiem viņš patīk, bet dažiem nē, taču mēs neļausim sagraut valsti un sarīkot apvērsumu," sacīja mītiņa vadītājs Maksims Ševčenko. Jau vēstīts, ka sestdien Maskavā un citās Krievijas pilsētās notika masveida akcijas, kuras rīkoja gan tagadējās Krievijas varas pretinieki, gan atbalstītāji, un protesti notika arī vairākās citās pasaules pilsētās, tostarp Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!