No Lielbritānijas izraidītais izraēliešu diplomāts bijis Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" aģents, kura vietā drīzumā stāsies jauna šī dienesta amatpersona, trešdien ziņo Izraēlas radio.

Arī britu laikraksti "The Times" un "The Telegraph" vēsta, ka par "persona non grata" pasludinātais diplomāts bijis augsta ranga Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" aģents.

Jau ziņots, ka saistībā ar Lielbritānijas pasu izmantošanu palestīniešu grupējuma "Hamas" militārā komandiera Mahmuda al Mabhuha slepkavības lietā Londona otrdien izdeva rīkojumu par Izraēlas diplomāta izraidīšanu.

"Esmu izdevis rīkojumu šajā sakarā izraidīt Izraēlas vēstniecības darbinieku, un tas jau pašlaik notiek," ministrs otrdien pavēstīja likumdevējiem. Lēmuma pamatojumā Milibends norādīja, ka Londonai ir "neapstrīdams pamats" uzskatīt, ka aiz Lielbritānijas pasu ļaunprātīgas izmantošanas diplomātisko spriedzi izraisījušajā slepkavības lietā stāv Izraēla.

"Valdība šo jautājumu uztver ārkārtīgi nopietni. Lielbritānijas pasu ļaunprātīga izmantošana ir nepieņemama," uzsvēra augstā amatpersona.

Kā izmeklēšanā noskaidrojusi Lielbritānijas Smago organizēto noziegumu nodaļa (SOCA), Dubaijas policijas identificētie 12 Lielbritānijas pasu turētāji kļuvuši par "identitātes zādzību nevainīgiem upuriem". Pasu kopijas izgatavotas, kad "tās nodotas pārbaudīšanai ar Izraēlu saistītām personām Izraēlā vai citās valstīs", atklāja Milibends. "Ņemot vērā faktu, ka tā bija ārkārtīgi sarežģīta operācija, kas iekļāva arī augstākā līmeņa viltošanu, valdība uzskata, ka ir ļoti liela iespēja, ka to veica kādas valsts izlūkdienests."

"Tādējādi, izvērtējot šos faktus un pierādījumus par saistību ar Izraēlu, mēs esam secinājuši, ka ir pamatots uzskatīt, ka par Lielbritānijas pasu ļaunprātīgu izmantošana atbildīga Izraēla," spriež amatpersona.

Tikmēr Izraēla paudusi vilšanos par Lielbritānijas lēmumu. "Izraēlas un Apvienotās Karalistes attiecības ir svarīgas abām pusēm, tādēļ mēs esam vīlušies Lielbritānijas rīcībā," paziņoja Izraēlas vēstnieks šajā valstī Rons Prosors. "Mūsu nolūks neapšaubāmi ir stiprināt attiecības, kas ir būtiski un noderīgi abām mūsu valstīm."

Jau ziņots, ka 20.janvārī luksusa viesnīcas istabā Dubaijā tika atrasts nogalināts viens no "Hamas" militārā spārna dibinātājiem. Izmeklēšana liecina, ka viņš ticis sazāļots un pēcāk nosmacēts. Dubaijas policija ir pārliecināta, ka slepkavība ir "Mossad" roku darbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!