Foto: EPA/LETA
Trīs no četriem Turcijas iedzīvotājiem, kas gāja bojā Izraēlas spēku uzbrukumā Gazas joslas palīdzības flotilei, bijuši pārliecināti musulmaņi un vēlējušies kļūt par mocekļiem, trešdien vēstīja Turcijas plašsaziņas līdzekļi.

Lai gan bojāgājušo vārdi nav oficiāli paziņoti, mediji šīs četras personas jau identificējuši, norādot uz to ciešo saistību ar islāma kustībām vai labdarības organizācijām.

Viens no tiem bija 39 gadus vecais Alī Haidars Bengi, kas studējis Ēģiptes Al Azharas universitātē, ievērojamā islāma mācību centrā, un vadījis telefonaparātu remontdarbnīcu Turcijas kurdu apdzīvotajā Dijarbakirā.

Pirms došanās uz Gazas joslu viņš esot dedzīgi paudis vēlmi apciemot palestīniešus un kļūt par upuri, presei stāstīja radinieki un draugi.

Otrs bojāgājušais - 55 gadus vecais Ankaras iedzīvotājs Alī Ekbers Jaratilmiss, piecu bērnu tēvs - kā brīvprātīgais darbojies Turcijas islāmistu labdarības organizācijā, kas izvērsusi plašu kampaņu Gazas joslas blokādes atcelšanai.

Trešais upuris - bijušais inženieris, 61 gadu vecais Ibrāhims Bilgens - bija sešu bērnu tēvs un kādas islāmistu partijas atbalstītājs valsts dienvidaustrumu pilsētā Siirtā.

"Viņš bija paraugcilvēks, paraugs filantropiem. Tādēļ mocekļa loma viņam ļoti labi piestāvēja. Allāhs viņam devis tik kāroto nāvi," ziņu aģentūrai "Anatolia" sacīja Bilgena radinieks.

Kā vēstīts, pirmdien Izraēlas desantnieku uzbrukumā "Brīvības flotiles" kuģiem, kas veda humāno palīdzību Gazas joslai, tika nogalināti deviņi cilvēki. Izraēlas armija sagrāba palīdzības misijas kuģus, bet vairākus simtus aktīvistu, kas tajos atradās, arestēja.

Trešdien visi aktīvisti tika atbrīvoti un deportēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!