Foto: AP/Scanpix

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņojis, ka Maskavas atbildes reakcija būs "neierobežota", ja tiktu pieņemts lēmums par Krievijas atslēgšanu no Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrības (SWIFT) sistēmas, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Kārtējo reizi sākuši runāt par ierobežojumiem maksājumu uzturēšanas sistēmai, tā sauktajai SWIFT. Dzīvosim, redzēsim, kas notiks. Protams, tādu lēmumu pieņemšanas gadījumā gribētu atzīmēt, ka mūsu ekonomiskā reakcija un vispār visa cita veida reakcija būs neierobežota," paziņoja Medvedevs.

Tikmēr Krievijas VTB bankas vadītājs Andrejs Kostins valsts banku iespējamo atslēgšanu no SWIFT pielīdzina karam. Ja tas notiktu, ASV vēstniekam Krievijā valsts būtu nekavējoties jāpamet, viņš uzskata.

Oktobrī Kostins paziņoja, ka VTB ar citām bankām apspriež iespēju radīt alternatīvu sistēmu starptautiskajai SWIFT. Tāda sistēma jau eksistējot, tomēr tās lietošana saistīta ar augstām izmaksām, toreiz stāstīja Kostins.

Vēstīts, ka Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins šonedēļ paziņoja, ka Krievijas ekonomika sabruktu, ja valsti atslēgtu no SWIFT sistēmas.

Caur SWIFT sistēmu ik dienu iziet vairāk nekā seši triljoni dolāru, tai pieslēgušās vairāk nekā 10 000 finanšu institūcijas 210 valstīs.

Diskusija par Krievijas atslēgšanu no SWIFT saistīta ar ekonomiskajām sankcijām, kas vērstas pret Maskavu Krimas aneksijas un Austrumukrainas konflikta dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!