Foto: Reuters/Scanpix

Jūlija vidū notriektās Malaizijas lidmašīnas "melnās kastes" dati apliecina – MN17 lidmašīnu notriekusi raķete, vēsta ASV telekompānija CBS.

Svētdien traģēdijas vietā vajadzēja ierasties ekspertu grupai no Nīderlandes. Medijos parādījās informācija, ka viņi jau ieradušies notikuma vietā, taču izrādījās, ka pēdējā brīdī brauciens atcelts.

„Reuters" vēsta, ka brauciens atcelts, jo lidmašīnas nokrišanas reģionā risinās kaujas. „RIA Novosti" atzīmē, ka Malaizijas policistu grupai katastrofas vietā jāierodas trešdien.

SBS uzsver, ka oficiāli dati no „melnās kastes" nav publiskoti, taču par pirmajiem rezultātiem kļuvis zināms no kāda Eiropas ierēdņa, kurš kūrējis lidojumu drošību. „(Raķete) izdarīja to, kam bija konstruēta - notriekt lidmašīnas," pavēstījis eksperts. Pēc ASV telekanāla vēstītā, „melnās kastes" dati apstiprinājuši „plašu sprādziena dekompresiju".

Tiek pieļauts, ka „Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, tika notriekts ar zenītraķešu kompleksa „Buk" raķeti. Raķetes „zeme - gaiss", ar ko tiek aprīkota ierīce, uzsprāgst zināmā attālumā no mērķa un lidmašīnai trāpa liels šķembu daudzums. Avots CBS atzinis, ka „melnās kastes" ieraksti apstiprina šo teoriju, kas izvirzīta, izpētot lidmašīnas atlūzas.

Iepriekš „New Yourk Times", atsaucoties uz militārā eksperta teikto, vēstīja, ka uz lidmašīnas atlūzām, ir redzamas šrapneļu pēdas, kas tiek izmantoti „Buk" tipa raķetēs.  

Patlaban vēl nav skaidrības, kam piederējusi „Buk" raķete, kas notriekusi lidmašīnu.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!