Foto: AP/Scanpix
Trešdien virs Siksta kapelas Vatikānā, kur sākusies konklāva otrā diena, pacēlušies melni dūmi, kas nozīmē, ka jauns pāvests pagaidām nav ievēlēts, vēsta ārvalstu mediji. Nākamo divu balsojumu rezultāti būs zināmi vakarā.

Trešdien Vatikānā sākās jauna pāvesta ievēlēšanas – konklāva otrā diena, pēc tam, kad otrdienas vakarā pēc pirmajiem balsojumiem no Siksta kapelas skursteņa pacēlās melni dūmi. Pāvestu ievēlēt nav izdevies arī trešdienas divos pirmajos balsojumos, liecina melnie dūmi no Siksta kapelas skursteņa.


115 balstiesīgie kardināli Siksta kapelā un blakus esošajā rezidencē būs ieslēgti līdz brīdim, kad konklāvam ar vismaz divām trešdaļām balsu izdosies ievēlēt visas pasaules katoļu vadītāju, kurš stāsies februāra beigās no amata aizgājušā Benedikta XVI vietā.

Kamēr vien visu katoļu virsgans nebūs izvēlēts, kardināli dzīvos izolētībā, bez iespējām kontaktēties ar ārpasauli. Katrs dalībnieks ir zvērējis neizpaust uz āru neko no konklāvā notiekošā. Paredzams, ka jauna pāvesta ievēlēšanas process turpināsies vairākas dienas jo kardināliem konklāvu sākot nebija vienota favorīta šim augstajam amatam. Tikmēr Vatikāns ir izteicis vēlmi jaunu pāvestu ievēlēt līdz Lieldienām.

Kardināli balsos divas reizes no rīta un divas reizes pēcpusdienā. Balsošanas biļetenus sadedzinās divas reizes dienā - pēc diviem rīta balsojumiem un pēc abām vakara vēlēšanām. Dūmu signāls no skursteņa ir vienīgā norāde ārpasaulei par konklāvā notiekošo. Ja balsojumā izdosies vienoties par jaunu pāvestu, no skursteņa pacelsies balti dūmi, ja nē - lapiņām pievienos vielas, lai dūmi būtu melni un konklāvs turpināsies.

Balsošana, kuras laikā kardināli uz lapiņām uzraksta sava favorīta vārdu, notiek klusumā un bez oficiālām debatēm. Ja pēc trīs dienām pāvestu ievēlēt nav izdevies, konklāvs var sarīkot līdz vienu dienu garu lūgšanu un diskusiju pauzi.

Vēstīts, ka otrdien, kad Vatikānā sākās konklāvs, no Siksta kapelas skursteņa pacēlās melni dūmi, kas nozīmē, ka pāvests nav ievēlēts. Dūmu signāla parādīšanos Svētā Pētera laukumā otrdien lietū un vējā gaidīja simtiem cilvēku.


Iepriekšējā reizē - 2005.gadā - konklāvs ilga divas dienas, un jaunā pāvesta ievēlēšanai bija nepieciešami četri balsojumi. Pēdējā gadsimta laikā ne reizi konklāvs nav ildzis vairāk par piecām dienām.

Vatikāna eksperti stāsta, ka kardināli esot sadalījušies divās gandrīz vienlīdz lielās grupās. Vienas grupas pārstāvji uzskatot, ka baznīcas vadība jāuztic pašreizējam Milānas arhibīskapam Andželo Skolam, kamēr otra grupa dotu priekšroku kādam, kas nav itālis.

Starp iespējamajiem citiem kandidātiem, kuru vārdi izskan baumās, tiek minēts kanādietis Marks Uvjē, kardināls Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, ASV kardināls Šons O'Malijs un Manilas arhibīskaps Antonio Tagle.

Kā zināms,  līdzšinējais Romas pāvests Benedikts XVI 28.februārī oficiāli nolika savas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!