Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz promaskavisko kaujinieku Ukrainas austrumos sarīkotajām pseidovēlēšanām, Rietumu sankciju sarakstos būtu jāiekļauj jauni Donbasa kaujinieku grupējumu cilvēki, trešdien sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mums no jauna ir jāparaugās uz iespēju iekļaut [sankciju sarakstā] zināmus cilvēkus, kas pēc šīm neleģitīmajām vēlēšanām kontrolē Austrumukrainu," žurnālistiem sacīja kanclere.

Merkele arī uzsvēra, ka nav nekādu plānu par sankciju atcelšanu tuvākajā laikā.

"Mēs gribētu atcelt sankcijas, bet, kā es to saredzu, šī situācija tāda nav," viņa sacīja, atgādinot, ka svētdien notikušās pseidovēlēšanas neatbilst Minskā septembrī parakstītajam pamiera līgumam.

Merkele uzsvēra, ka pamiera vienošanās ir jāpilda, un solīja humāno palīdzību Ukrainas austrumiem.

"Mums ir jādara viss iespējamais, lai šie cilvēki vienkārši pārciestu ziemu," norādīja Merkele.

Neraugoties uz starptautiskās sabiedrības protestiem, svētdien Ukrainas austrumu reģionos, kurus kontrolē promaskaviskie kaujinieki, notika reģionālo līderu un likumdevēju sapulču "vēlēšanas".

Tās jau nosodījusi Eiropas Savienība un ASV. Savukārt Maskava apliecinājusi, ka "cienīs iedzīvotāju gribas izpausmi", kas notikusi šajā balsojumā.

Ukrainas valdība svētdienas balsojumu nodēvējusi par "farsu".

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!