Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien aicināja Turcijas premjerministru Ahmetu Davutolu turpināt miera procesu ar kurdiem, neraugoties uz vardarbības eskalāciju pēdējo dienu laikā, paziņoja kancleres birojs.

Merkele apliecināja Turcijas premjeram "Vācijas solidaritāti un atbalstu cīņā pret terorismu", bet arī atgādināja "samērīguma principu nepieciešamo pasākumu īstenošanā".

Kanclere aicināja Davutolu "nepamest miera procesu ar kurdiem un to turpināt par spīti visām grūtībām", sacīja Merkeles preses sekretārs Georgs Štreiters.

Turcijas gaisa spēki šonedēļ sāka bombardēt džihādistu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijas Sīrijā un kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) kaujinieku nometnes Irākas ziemeļos.

Reaģējot uz to, PKK militārais atzars "Tautas aizsardzības spēki" (HPG) sestdien paziņoja, ka apstākļi pamiera saglabāšanai ar Turciju vairs nav spēkā, un solīja pretoties Turcijas "kara agresijai".

Turcijas armija svētdien vainoja PKK kaujiniekus sestdienas vakarā notikušā spridzināšanas uzbrukumā armijas autokolonnai, kurā nogalināti divus Turcijas karavīri un ievainoti vēl četri. Automobilī ievietotais spridzeklis eksplodēja  Turcijas dienvidaustrumos, kur dzīvo galvenokārt kurdi.

Merkeles birojs paziņoja, ka Davutolu informējis kancleri par "Turcijas valdības darbībām cīņā pret terorismu pēc uzbrukuma Suručā un citiem teroraktiem pret Turcijas drošības spēkiem".

Turcijas dienvidaustrumu pilsētā Suručā pie Sīrijas robežas  pirmdien uzspridzinājās terorists pašnāvnieks, nogalinot 32 cilvēkus. Turcija apsūdz "Islāma valsti" šajā teroraktā.

Merkele un Davutolu arī vienojās par ciešu sadarbību starp abu valstu ārlietu un aizsardzības ministrijām cīņā pret džihādistiem, kā arī starp iekšlietu ministriem bēgļu krīzes risināšanā, kuru izraisījuši bruņotie konflikti Sīrijā un Irākā, sacīja Štreiters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!