Foto: AP/Scanpix

Pēc tikšanās ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutoglu Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien pauda atbalstu vietējai turku kopienai, taču vienlaikus ļāva noprast, ka Berlīne joprojām iebilst pret Turcijas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES).

Šī bija Davutoglu pirmā vizīte Berlīnē kopš viņa stāšanās premjera amatā.

Pēc abu valdību vadītāju tikšanās Merkele nepārprotami ļāva noprast, ka iebilst pret Turcijas pievienošanos ES, vienlaikus uzsverot arvien lielāko nepieciešamību pēc starpreliģiju dialoga, un norādīja, ka nav pieļaujama nekāda iecietības pret vardarbību.

"Kad vardarbība tiek izmantota kā līdzeklis konfliktu atrisināšanai, mēs ļoti skaidri sakām - nē!" uzsvēra kanclere.

Jau iepriekš viņa paziņoja, ka otrdien piedalīsies demonstrācijā "par atvērtu un tolerantu" Vāciju, ko Berlīnē organizē vietējā musulmaņu kopiena, reaģējot uz Parīzē notikušajiem slaktiņiem, kurus sarīkojuši islāmisti un kas prasījuši 17 cilvēku dzīvības.

Lai gan Merkele joprojām iebilst pret Turcijas dalību ES un vairākkārt kritizējusi Ankaras vēršanos pret pulcēšanās un preses brīvību, Davutoglu pauda cerību, ka Turcija tomēr "kādu dienu" kļūs par Eiropas valstu kluba locekli un ka Vācija to atbalstīs šajā ceļā.

Turcijas premjers piebilda, ka spriedzē starp Rietumiem un islāma pasauli daļēji esot vainojama rietumvalstu pretestība Ankaras centieniem pievienoties ES.

Komentējot pagājušajā nedēļas notikumus Francijā, viņš uzsvēra, ka tagad vēl vairāk nekā jebkad iepriekš Eiropai esot jābūt uzmanīgai pret musulmaņu diskrimināciju.

"Mums tagad ir vēl lielākas tiesības nekā jebkad iepriekš sagaidīt no Eiropas tādu pašu jūtīgumu pret islamafobiskiem uzbrukumiem," vēl pirms ierašanās Berlīnē sarunā ar aģentūru "Anatolia" paziņoja Davutoglu. "Tās ir mūsu tiesības sagaidīt tādu pašu pasaules sadošanos rokās, kad cilvēki tiek slepkavoti Damaskā un Gazā."

Merkele un Davutoglu pārrunāja arī Turcijas lomu cīņā pret teroristisko grupējumu "islāma valsts", un Vācijas kanclere atzinīgi novērtēja Ankaras centienus panākt izlūgumu ar kurdu minoritāti.

Savukārt Turcijas premjers no savas puses noraidīja apsūdzības, ka Ankara nedarot pietiekami daudz, lai nepieļautu ekstrēmistiem caur tās teritoriju doties un Irāku un Sīriju, kur tie vēlas pievienoties "Islāma valsts" kaujiniekiem.

Tiek lēsts, ka no Vācijas uz Sīriju un Irāku devušies jau vairāk nekā 500 islāma ekstrēmisti, kas tur bieži nonākuši caur Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!