Foto: EPA/LETA

Kamēr Vācijā arvien biežāk parādās ziņas par antisemītiskiem uzbrukumiem un turpina pieņemties spēkā Gazas joslas bombardēšanas uzkurinātie pret Izraēlu vērstie noskaņojumi, kanclere Angela Merkele sestdien paziņoja, ka darīs visu, lai apkarotu antisemītismu.

Savā iknedēļas tīmekļa radio uzrunā Merkele pauda satraukumu, ka ebreju organizāciju ēkām Vācijā nepieciešama policijas apsardze, un aicināja vāciešus aktīvi piedalīties pret antisemītismu vērstajā mītiņā, kas nākamās nedēļas nogalē plānots Berlīnē un kurā uzstāsies arī pati kanclere.

"Es personiski, tāpat kā visa mana valdība, darīšu visu, ko varu, lai panāktu, ka antisemītismam mūsu valstī nav nekādu iespēju," sacīja Merkele.

Norādot, ka ebreju kopiena kopš Otrā pasaules kara Vācijā piedzīvojusi atdzimšanu, uzsverot, ka ir lepna un iepriecināta, jo tas bijis iespējams.

Pirms nacisti nāca pie varas, Vācijā mita vairāk nekā pusmiljons ebreju, taču līdz Otrā pasaules kara beigām viņu skaits bija sarucis līdz aptuveni 30 000. Tagad ebreju kopiena atkal pieaugusi, sasniedzot aptuveni 200 000.

Merkele pauda cerību, ka mītiņam, kuru 14.septembrī pie Brandenburgas vārtiem rīko Vācijas Ebreju centrālā padome, pievienosies vismaz tikpat liels skaits vāciešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!