Foto: AP/Scanpix

Daļa virs Ukrainas notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas atlūzu ir aiztiktas un izskatās savādāk, nekā iepriekšējā reizē, kad tās redzēja starptautiskie novērotāji, atsaucoties uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nozīmīgos atlūzu fragmentos ir izdarīti iegriezumi, bet lielās lidmašīnas daļas tagad izskatās savādāk, kāda daļa pat sagriezta "gandrīz uz pusēm", BBC pastāstīja notikuma vietā strādājošo EDSO novērotāju runasvīrs Maikls Bosiurkivs.

Valstis, kuras tieši skārusi katastrofa - Nīderlande, Austrālija un Lielbritānija (šo valstu pilsoņi ir starp bojāgājušajiem) - jau ir izteikušas bažas, ka katastrofas vieta nav pienācīgi noslēgta un var pazust nozīmīgi pierādījumi.

Par to, ka katastrofas vietā notiek "rūpnieciska mēroga" pierādījumu falsifikācija, paziņoja Austrālijas premjers Tonijs Ebots.


Ukrainas varas iestādes jau pirmajās dienās pēc katastrofas ziņoja, ka prokrieviskie kaujinieki traucē glābēju darbu un atņem savāktos pierādījumus. Tāpat medijos izskanēja ziņas, ka avārijas vietā darbojas marodieri.

EDSO iepriekš ziņoja, ka kaujinieki novērotājiem ļāvuši tikai daļēju piekļuvi katastrofas vietai.

Promaskaviskie separātisti, kuri kontrolē avārijas vietu, solīja sadarboties ar izmeklētājiem un naktī uz otrdienu nodeva Malaizijas pārstāvjiem lidmašīnas "melnās kastes".


Tāpat pēc starptautiskā spiediena, kas izdarīts uz Krieviju, aicinot tās līderi Vladimiru Putinu izmantot savu ietekmi uz separātistiem, lai tie netraucētu izmeklēšanu, otrdien vilciens ar gandrīz 300 bojāgājušo ķermeņiem ir nosūtīts uz Harkovu, kur upuru mirstīgās atliekas sagatavo transportēšanai uz Nīderlandi.


Vēstīts ka Doņeckas apgabalā Ukrainā 17. jūlijā avarēja reisa MH17 pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", tajā vainojot prokrieviskos kaujiniekus. Uz prokrievisko spēku lomu notikušajā norāda arī ASV.

Lidmašīnā atradās 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Saskaņā ar "Malaysia Airlines" datiem reisā lidoja 192 nīderlandieši, 44 Malaizijas pilsoņi, 27 austrālieši, 12 indonēzieši, 10 briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši, viens kanādietis un viens Jaunzēlandes pilsonis. 

Paši prokrieviskie kaujinieki savu vainu noliedz. Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicies, ka atbildība par notikušo būtu jāuzņemas Ukrainai, jo tajā notiek nemitīga karadarbība. Vairākas Rietumvalstis arī paudušas bažas, ka Maskavai lojālie kaujinieki traucē izmeklēšanu un neļauj notikuma vietā brīvi strādāt, vākt pierādījumus ekspertiem un glābējiem.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš.

Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs toreiz pieļāva, ka lidaparāts tika notriekts ar jaudīgu raķeti no Krievijas.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!