Foto: AP/Scanpix

17. jūlijā virs Ukrainas notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas "melnās kastes" Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas (ICAO) uzraudzībā trešdien ir nodotas datu analīzei Lielbritānijas speciālistiem, vēsta aģentūra UNIAN.

Britu eksperti prognozē, ka pirmie datu analīzēs rezultāti būs zināmi jau pēc 24 stundām, ziņo Nīderlandes telekanāls NOS. Datu reģistratoru analīze notiks stingros apstākļos, ekspertiem ir aizliegts ņemt līdzi ierakstošas ierīces, lai izvairītos no informācijas noplūdes.

Vienā no "melnajām kastēm" glabājas pilotu sarunu audioieraksti, bet otrā informācija par lidojuma augstumu un ātrumu.

Nav gan zināms, vai "melno kastu" informācija sniegs noderīgu informāciju izmeklētājiem, iespējams, audiofailā ir fiksēts sprādziena troksnis, ziņo NOS.

Trešdien Nīderlandē sagaidīs arī pirmo lidmašīnu ar katastrofā bojāgājušo mirstīgajām atliekām. 

Ziņots, ka Lidojuma datu reģistratorus prokrieviskie kaujinieki, kas kontrolē lidmašīnas avārijas vietu, naktī uz otrdienu nodeva Malaizijas amatpersonām. Savukārt Malaizija "melnās kastes" nodeva Nīderlandei, kur notiek aviokatastrofas izmeklēšana. Amsterdama datu analīzē lūdza Lielbritānijas palīdzību.

Nīderlandē, kura katastrofā zaudēja 193 pilsoņus, trešdien ir sēru diena. Trešdien Nīderlandē ieradīsies lidmašīna ar pirmajiem katastrofā bojāgājušo ķermeņiem, kurus ar nelielu ceremoniju izvadīs no Harkovas.

Malaizijas pasažieru lidmašīna, domājams, notriekta kļūdas dēļ, otrdien preses konferencē paziņoja ASV izlūkošanas amatpersonas.

Tikmēr pastāv bažas, ka promaskavisko kaujinieku kontrolētajā katastrofas vietā notiek pierādījumu falsificēšana.

Vēstīts ka Doņeckas apgabalā Ukrainā 17. jūlijā notriekta reisa MH17 pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", tajā vainojot prokrieviskos kaujiniekus. Uz prokrievisko spēku lomu notikušajā norāda arī ASV.

Lidmašīnā atradušies 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Saskaņā ar "Malaysia Airlines" datiem reisā lidoja 193 nīderlandieši, 44 Malaizijas pilsoņi, 27 austrālieši, 12 indonēzieši, 10 briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši, viens kanādietis un viens Jaunzēlandes pilsonis. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!