Foto: EPA/LETA
Izraēla atcels Gazas joslas blokādi, ja Eiropas Savienība (ES) izveidos spēkus, kas apturēs ieroču kontrabandu šajā teritorijā, trešdien savai ES kolēģei paziņoja Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans.

"Problēmas sakne ir nebeidzamā ieroču kontrabanda Gazā zem Ēģiptes robežas, kas stimulē teroristu darbību pret Izraēlu," Lībermans teica ES ārpolitikas resora vadītājai Ketrinai Eštonei, kas ieradusies vizītē Izraēlā.

"Ja jūs vēlaties, lai tiktu atcelta Gazas joslas blokāde, jums jāuzņemas atbildība un jāizveido reāli un efektīvi spēki, kas apturēs šo kontrabandu," Lībermana kancelejas paziņojumā citēts viņa teiktais kopīgajās pusdienās.

Šī nav pirmā reize, kad Lībermans ierosina ārvalstu spēkiem pārņemt savā kontrolē šo teritoriju, it īpaši Gazas joslas robežu ar Ēģipti, zem kuras izrakti simtiem kontrabandas tuneļi.

Eštone ieradusies reģionā divu dienu vizītē, kuras mērķis ir rast iespēju atsākt strupceļā nonākušās miera sarunas. Ceturtdien viņai paredzēta tikšanās ar palestīniešu līderiem Jordānas upes rietumkrastā.

"Tagad nepieciešams tūlītējs progress centienos panākt ilgstošu mieru Izraēlas un palestīniešu starpā, un Eiropas Savienība turpinās atbalstīt visus pūliņus ceļā uz šo mērķi," viņa paziņoja pirms vizītes.

Izraēla apgalvo, ka blokāde, kas tika noteikta pēc tam, kad kādā uzbrukumā 2006.gadā Gazas kaujinieki sagūstīja izraēliešu kareivi Giladu Šalitu, un tika pastiprināta gadu vēlāk, kad "Hamas" pārņēma savā kontrolē Gazas joslu, ir nepieciešama, lai savaldītu šo islāmistu kustību.

Blokāde tika ievērojami mīkstināta pēdējos mēnešos starptautiskā spiediena ietekmē pēc Izraēlas desantnieku 31.maija uzbrukuma palīdzības kuģu flotilei, kas mēģināja pārraut Gazas joslas blokādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!