Foto: LETA

Pērn septembrī Baltkrievijas galvaspilsētā parakstītās vienošanās par smagā bruņojuma atvilkšanu, karadarbības pārtraukšanu, humānās palīdzības sniegšanu un karagūstekņu apmaiņu Austrumukrainā jāizpilda pilnībā, nevis pa daļām, piektdien uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Par Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecību atsilšanu varēs runāt vien tad, ja šie noteikumi tiks izpildīti, viņš sacījis pēc tikšanās ar Zviedrijas ārlietu ministri Margotu Valstrēmu.

Ministrs norādījis, ka ES no Krievijas dzirdējusi daudz solījumu, kuri netiek pildīti, tādēļ šobrīd to vairāk interesē nevis Maskavas deklarācijas, bet reāla Krievijas valdības darbība.

"Pašlaik redzam, ka situācija Ukrainas austrumos saasinās, tādēļ nevar būt ne runas par ES politikas maiņu attiecībā uz Krieviju," viņš piebildis. "Turpinās teroristu un viņu darbības atbalstīšana, tādēļ mums jābūt vienotiem un konsekventiem savos centienos ietekmēt situāciju."

Valstrēma savukārt izteikusies, ka Krievija bijusi un paliks stipra un ietekmīga valsts Eiropas austrumos, tādēļ Eiropai, neraugoties uz pašreizējo attiecību atsalumu, jau šobrīd jāgatavojas iespējamām demokratizācijas tendencēm šai valstī.

Vienlaikus viņa norādījusi, ka pašreizējā konflikta apstākļos Eiropai jābūt saliedētai un jāizdara noturīgs spiediens uz Ukrainu, mudinot to mainīties un īstenot reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!