Foto: Reuters/Scanpix
75 gadu vecumā svētdien miris bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels, Čehijas sabiedriskajā televīzijā paziņoja premjerministrs Petrs Ņečass.

Havels miris svētdienas rītā savā brīvdienu mājā Čehijas ziemeļos, apstiprināja viņa palīdze Sabina Dancečova.

Havels dzimis 1936.gada 5.oktobrī Prāgā. Viņš beidzis Čehijas Tehniskās Universitātes Teātra fakultāti.

Dramaturgs un bijušais disidents Havels 1989.gada 29.decembrī kļuva par pirmo demokrātiski ievēlēto Čehoslovākijas prezidentu pēc komunistu režīma sabrukuma. 1993.gadā, kad Čehoslovākija sadalījās divās valstīs - Čehijā un Slovākijā, viņš kļuva par pirmo Čehijas valsts vadītāju un bija šajā amatā līdz 2003.gadam.

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis vēstuli Čehijas Republikas prezidentam Vāclavam Klausam, kurā viņš izsaka visdziļāko līdzjūtību Čehijas tautai, mūžībā pavadot bijušo prezidentu un rakstnieku Vāclavu Havelu, informē prezidenta Preses dienests.

Vēstulē prezidents Bērziņš norāda: "No mums ir aizgājis izcils politiķis un literāts, kas ar savu sabiedriski politisko darbību un radošo devumu spēja aizraut plašu cilvēku loku, neļaujot palikt vienaldzīgiem pret laiku un telpu kurā dzīvojam. Čehijas vēsturē un tautas piemiņā Vāclavs Havels vienmēr paliks kā taisnīguma cīnītājs, gara brīvības un cilvēciskas vienkāršības piemērs. Izsaku visdziļāko līdzjūtību Vāclava Havela tuviniekiem un talanta cienītājiem visā pasaulē, īpaši Čehijā, zaudējot patiesi izcilu personību."

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs izteikuši visdziļāko līdzjūtību Čehijas tautai, nosūtot līdzjūtības vēstules Čehijas Republikas premjerministram Petram Ņečasam un ārlietu ministram Karelam Švarcenbergam saistībā ar bijušā Čehijas prezidenta un dramaturga Vāclava Havela nāvi, informēja Ārlietu ministrijā.

Savā vēstulē Dombrovskis uzsvēra Havela būtisko lomu demokrātijas atjaunošanā Centrālajā un Austrumeiropā, simbolizēja aukstā kara beigas un demokrātijas uzvaru. Rinkēvičs pauda: "Šī diena patiesi ir skumja - no mums aizgājis laikmeta dižākais valstsvīrs, domātājs un rakstnieks Vāclavs Havels. Šis ir neaptverams zaudējums visiem, kurus Havela piemērs un darbi iedvesmoja demokrātiskām pārmaiņām".

Vāclavs Havels bija rakstnieks, dramaturgs, politiķis, disidents, cilvēktiesību aizstāvis un viens no galvenajiem cīnītājiem 1989.gada Samta revolūcijā pret komunisma jūgu, norāda Ārlietu ministrija.

Savukārt Latvijas parlamenta vārdā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) svētdienizteikusi visdziļāko līdzjūtību Čehijas tautai saistībā ar Havela nāvi, nosūtot līdzjūtības vēstules Čehijas Republikas parlamenta Senāta priekšsēdētājam Milanam Šteham un Deputātu palātas priekšsēdētājai Miroslavai Nemcovai, informē Saeimas Preses dienests.

"Šī ir skumja diena jebkuram eiropietim. Sēru brīdis ikvienam, kurš jebkad ir cīnījies par brīvību, demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu," līdzjūtības vēstulēs uzsver Āboltiņa. "Vāclavs Havels bija izcila personība. Viņš deva iedvesmu cilvēkiem, kuri mūsu valstīs gadu desmitiem dzīvoja komunistiskā režīma jūgā."

"Viņa literārā darbība, runas un sabiedriskā aktivitāte ietekmēja notikumus, kuri noveda pie Dzelzs priekškara krišanas un kardināli izmainīja mūsu reģiona vēstures gaitu. Vāclava Havela prezidentūras laikā Čehija piedzīvoja vēsturiskas izmaiņas, kuru rezultātā Čehija kļuva par pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti," atzīmē Āboltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!