Foto: Reuters/Scanpix
Strauji kāpjošais ūdens līmenis vienā no ASV lielākajām upēm Misisipi tuvākajās dienās var sasniegt 1927.gada Lielo plūdu rekordu, un varas iestādes no upes krastiem evakuē tūkstošiem cilvēku, otrdien ziņo ārvalstu masu mediji.

Aģentūra "Reuters" informē, ka visaugstākais ūdens līmenis pirmdien reģistrēts Tenesijas štatā pie Memfisas, kur tas tikai par dažiem centimetriem atpaliek no 1927.gada rekordatzīmes.

Memfisas varas iestādes jau atvērušas slūžas, lai novērstu tālāku ūdens celšanos un novadītu pieplūstošo ūdeni zemāk pa upi esošās Jaunorleānas virzienā.

Memfisas Metedobiroja pārstāvis Džons Sermons informējis, ka pirmdien dienā ūdens līmenis Misisipi sasniedzis 14,6 metrus, kas ir tikai nedaudz zemāk nekā 1927.gadā, kad ūdens pakāpās līdz 14,8 metru atzīmei.

Sermons uzskata, ka plūdu draudi reģionā saglabāsies vēl vismaz astoņas dienas, un šajā laikā var krist visi līdz šim Misisipi reģistrētie plūdu rekordi.

Varas iestādes aptuveni 1,3 tūkstošu māju iemītniekiem ieteikušas evakuēties, tāpat aplēsts, ka plūdi var kaitēt aptuveni trim tūkstošiem nekustamo īpašumu.

1927.gadā Misisipi notika Lielie plūdi – vieni no lielākajiem ASV vēsturē. Postījumu apmērā šī dabas stihija var sacensties vien ar viesuļvētru "Katrīna", kas 2005.gadā noslaucīja no zemes Ņūorleānu un tās apkārtni, izraisot plūdus, kas skāra desmit štatus ASV dienvidos un vidējos rietumos.

1927.gada 15.aprīļa lietusgāzēs 18 stundu laikā nolija 15 centimetri nokrišņu. Upe izkāpa no krastiem, un straume, kas spēkā divkārt pārsniedza Niagāras ūdenskritumu, noslaucīja dambi pie Grinvilas. Misisipi izpostīja dambjus 145 vietās un appludināja 70 tūkstošus kvadrātkilometru teritorijas. Ūdens līmenis vietām sasniedza 10 metrus un 1927.gada maijā Misisipi platums pie Memfisas bija aptuveni 97 kilometri. Dabas stihijā gāja bojā simtiem cilvēku, 700 000 palika bez pajumtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!