Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) "melnajā sarakstā" iekļautā Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes spīkera Sergeja Nariškina ierašanos Somijā uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas sanāksmi ir bloķējusi "Somijai ļoti tuvu esoša valsts", kas, domājams, bija Igaunija, trešdien vēstīja Somijas mediji.

Atsaucoties uz anonīmu amatpersonu diplomātiskajās aprindās, Somijas laikraksts "Helsingin Sanomat" ziņoja, ka virkne ES dalībvalstu bija gatavas piekrist izsniegt vīzas ES sankciju sarakstā esošajām Krievijas amatpersonām, kuras bija Nariškina vadītās delegācijas sastāvā. Starp šīm valstīm bijušas Francija, Grieķija, Itālija, Kipra un Ungārija.

Lai bloķētu delegācijas ierašanos, bija nepieciešama tikai viena balss, vēstīja laikraksts.

Pirms tam mediji ziņoja, ka pret varētu būt bijušas Baltijas valstis. Lietuvas pārstāvji norādījuši "Helsingin Sanomat", ka viņu valsts "nebija šīs lietas iniciatore". Latvijas pārstāvis paziņoja, ka Latvija "aktīvi nevirzīja šo jautājumu", jo tā šajā laikā bija prezidējošā valsts ES Padomē.

"Vismaz viena valsts bija tā iniciatore. Šī valsts atrodas ļoti tuvu Somijai," laikrakstam pavēstīja anonīmā amatpersona.

Igaunijas delegācijas vadītājs EDSO Parlamentārajā asamblejā Marts Nuts neslēpa, ka šī valsts bija Igaunija.

"Jā, Igaunija uzskata, ka, ja ES ar vīzu liegumu ierobežoja iebraukšanu valstī, tad ES dalībvalstīm ir jāievēro šis aizliegums," laikrakstam "Ilta-Sanomat" sacīja Nuts.

"Krievija apzināti iekļāva savas delegācijas sastāvā personas, pret kuram noteikts aizliegums, un pārbaudīja, kā reaģēs Somija un ES," viņš norādīja.

EDSO Parlamentārās asamblejas vasaras sesija notiek Helsinkos no 5.līdz 9.jūlijam.

Jau vēstīts, ka Somija liedza piešķirt iebraukšanas atļauju Nariškinam un citiem ES "melnajā sarakstā" esošajiem delegācijas locekļiem. Reaģējot uz to, Krievija nolēma EDSO Parlamentārās asamblejas sanāksmē nepiedalīties.

Nariškins ES "melnajā sarakstā" ir kopš 2014.gada marta, bet kopš tā laika ir bijis oficiālos braucienos Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!