Foto: AFP/Scanpix
Meksikas narkotiku tirgotāju bandas "Zetas" locekļi nogalināja 44 savus konkurentus no "Golfo" ("Līcis") bandas Meksikas ziemeļos pie Monterrejas pilsētas kādā cietumā notikušajos ieslodzīto nemieros pirms svētdien īstenoja masu bēgšanu, iespējams ar amatpersonu palīdzību, pirmdien paziņoja Meksikas amatpersonas.

Nemieri Apodokas cietumā 30 kilometrus no Monterrejas sākās svētdienas naktī, izceļoties sadursmēm starp konkurējošām cietumnieku bandām. Cietumnieki ar nūjām un nažiem svētdien uzbruka citiem ieslodzītajiem.

"Sadursmju un nekārtību laikā cietumā 30 ieslodzīto grupai izdevās izbēgt," žurnālistiem paziņoja Nuevoleonas štata gubernators Rodrigo Medina, uzsverot, ka visi izbēgušie ir "Zetas" pārstāvji, savukārt mirušie ir "Golfo" kartelim piederīgie.

Gubernators norādīja, ka no amatiem atceltas četras augsta ranga cietuma amatpersonas un 18 apsargi. Pret viņiem sākta izmeklēšana par viņu iespējamo saistību ar cietumnieku bēgšanu.

Amatpersonas svētdien pieļāva, ka nemieri cietumos sākti, lai slēptu bēgšanu.

Pirmdien tika publiskotas visu izbēgušo fotogrāfijas un par informācijas, kas palīdzētu viņus noķert, sniegšanu tiek piedāvāta līdz pat 10 miljoniem peso (415tūkstoši latu) liela atlīdzība.

Monterrejā, kas ir Meksikas trešā lielākā pilsēta, pēdējos mēnešos ir pastiprinājusies vardarbīga konkurence starp narkotiku tirgotāju bandām "Zetas" un "Golfo" ("Līcis"), kas 2010.gadā pārtrauca sadarbību. Apodokas cietumā ir abu šo bandu dalībnieki.

Pēdējā laikā saasinājušies nemieri arī citos Meksikas cietumos. Janvāra sākumā 31 ieslodzītais gāja bojā un 13 tika ievainoti konfliktā Altamiras cietumā valsts ziemeļu Tamaulipasas štatā. 15.oktobrī kādā citā Tamaulipasas cietumā sadursmēs gāja bojā 20 cilvēki, bet divas dienas iepriekš septiņi ieslodzītie tika nogalināti kādā Nuevoleonas cietumā, kur tika ievainoti 12 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!