Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz Krievijas agresiju Krimā, NATO tuvākajā laikā varētu pastiprināt savu klātbūtni Eiropas austrumos, vēsta "Reuters".

"Mēs izskatām visas iespējas, kā paaugstināt mūsu kolektīvo drošību. Tas varētu ietvert aizsardzības plānu tālāku izstrādi, kopīgas mācības un atbilstošu [spēku] izvietošanu," izteicies NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis jau izteicies, ka labprāt redzētu "ievērojamu NATO klātbūtni Polijā". Savukārt Rumānija apstiprinājusi, ka ASV lūgusi atļauju pastiprināt savu militāro klātbūtni valsts austrumu daļā, kur atrodas stratēģiski svarīga gaisa karaspēku bāze.

Kā zināms, otrdien Briselē notika 28 NATO dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās, kuras laikā nolemts pārtraukt jebkādu sadarbību ar Krieviju. Pēc Krievijas agresijas un Krimas anektēšanas Austrumu un Rietumu attiecības ir nonākušas sarežģītākajā situācijā kopš aukstā kara beigām.

NATO gan norāda, ka šobrīd neplāno militāro klātbūtni Ukrainā, jo tā nav NATO dalībvalsts. NATO uzsver, ka bažas rada Krievijas agresija, tādejādi tiks pastiprināta militārā klātbūtne austrumu dalībvalstīs, galvenokārt bijušajās PSRS republikās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!