Foto: Publicitātes attēli

NATO dalībvalstīs Austrumeiropā tiks izvietoti jūras, gaisa un sauszemes papildspēki, šādi reaģējot uz konflikta saasināšanos Ukrainā, trešdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

"Mēs šodien esam vienojušies par militāro pasākumu kopumu," skaidroja Rasmusens. "Mums būs vairāk lidmašīnu gaisā, vairāk kuģu ūdenī un lielāka gatavība uz sauszemes."

Vienlaikus NATO nolēmusi "pārskatīt un pastiprināt" aizsardzības plānus.

Alianses ģenerālsekretārs gan atteicās precizēt, kur šie papildspēki tiks izvietoti, taču norādīja, ka tiks pastiprinātas gaisa patruļas virs Baltijas jūras, kurp tiks nosūtīti arī jūras papildspēki.

Jūras papildspēki tiks nosūtīti arī uz Vidusjūras austrumu daļu.

Aliansē pieņemtais lēmums tiks ieviests nekavējoties, turklāt paredzēti arī citi pasākumi, piebilda Rasmusens.

Viņš arī uzsvēra, ka NATO būs kopā ar katru sabiedroto, saskaroties ar jebkāda veida draudiem, un apliecināja, ka izziņotie pasākumi pilnībā atbilst starptautiskajām tiesībām un alianses mērķim nodrošināt atturēšanas pasākumus.

Vienlaikus Rasmusens atkārtoti aicināja Krieviju pārtraukt situācijas destabilizēšanu Ukrainā, atvilkt savus karavīrus no Ukrainas pierobežas un skaidri uzsvērt, ka Maskava neatbalsta ekstrēmistus.

Jautāts, kāda varētu būt izziņoto pasākumu ietekme uz ceturtdien Ženēvā gaidāmajām Ukrainas krīzei veltītajām četru pušu sarunām, Rasmusens sacīja: "Mēs esam spēruši militārus soļus, kuri, mūsuprāt, ir vajadzīgi, lai pastiprinātu atturēšanu."

Viņš arī piebilda, ka "mēs piekrītam, ka politisks risinājums ir vienīgā iespēja".

"Plāni Baltijas valstīm pašlaik tiek atjaunināti," apliecināja NATO preses dienestā, norādot, ka tiks palielināts spēku apmērs Baltijas valstīs, nenosaucot konkrētus apmērus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!