Foto: NATO

NATO trešdien aizstāvēja alianses rīkotās militārās mācības kā atbildi "augošajai Krievijas agresijai" un noraidīja apgalvojumus, kas tās padara karu Eiropā iespējamāku.

NATO reaģēja uz Londonā bāzētās domnīcas "Eiropas Līderības tīkls" ("European Leadership Network" (ELN)) brīdinājumu par riskiem, ko rada Krievija un NATO mācību skaita straujais pieaugums.

"NATO militārās mācības nepadara, kā norādīts ziņojumā, karu Eiropā iespējamāku," sacīja NATO preses sekretāre Karmena Romero.

"Tās ir domātas, lai panāktu tieši pretēju rezultātu: palielinātu drošību un stabilitāti Eiropā, reaģējot uz augošo Krievijas agresiju," viņā norādīja.

"Visas NATO militārās darbības ir proporcionālas, uz aizsardzību vērstas, un pilnībā atbilst mūsu starptautiskajām saistībām," piebilda Romero.

ELN publikācijas virsraksts ir "Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?" ("Gatavojoties ļaunākajam: vai Krievijas un NATO militārās mācības" padara karu Eiropā iespējamāku?").

Publikācijā aplūkotas Krievijas martā rīkotās mācības ar 80 000 karavīru dalību, kā arī NATO mācību sērijas "Allied Shield", kuras piedalījās 15 00 karavīru no 19 alianses dalībvalstīm un trīs partnervalstīm.

ELN ziņojuma autori norādīja, ka mācību mērogs būtība bija pretrunā ar paziņojumiem no abām pusēm, ka tās domātas pret hipotētisku pretinieku.

"Krievija gatavojas konfliktam ar NATO un NATO gatavojas iespējamai konfrontācijai ar Krieviju," rakstīts publikācijā.

Autori nenorādīja, ka abas puses ir nolēmušas sākt karu, vai, ka karš ir nenovēršams, bet uzsvēra, ka mācības pastiprina spriedzi attiecībās.

Kad par manevriem netiek iepriekš izziņots, kā tas ir bijis gadījumā ar Krieviju, situācija kļūst vēl neprognozējamāka.

Publikācijas autori aicināja Krieviju un NATO stiprināt komunikāciju par mācībām, kā arī analizēt ieguvumus un zaudējumus no mācību skaita palielināšanās.

Abām pusēm vajadzētu sākt "konceptuālu darbu", lai izstrādātu līgumu, kas liegtu abām pusēm izvietot noteiktus ieroču veidus.

NATO pārstāve uzsvēra, ka ziņojumā abas puses ir salīdzinātas maldinoši, norādot, ka Krievija šim gadam ir izziņojusi 4000 mācību, kas desmit reizes vairāk nekā NATO.

"Turklāt Krievija savās nesenajās mācībās ir iekļāvusi kodolspēkus un kodolieročus izmantot spējīgos spēkus," piebilda Romero.

Viņa sacīja, ka NATO jau ir darījusi vairāk, nekā rekomendē domnīca, sākot "jaunas iniciatīvas", lai saglabātu politiskos un militāros kanālus ar Krieviju atvērtus.

Viņa arī uzsvēra, ka NATO, atšķirībā no Krievijas, savas mācības izsludina vairākus mēnešus pirms to sākuma, un tajās var piedalīties novērotāji, arī no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!