Foto: Reuters/Scanpix

Jūnijā NATO un sabiedrotie rīkos virkni militāro mācību un vingrinājumu, kuri apvienoti mācību sērijā ar nosaukumu "Allied Shield", informē Latvijas Aizsardzības ministrija.

Vingrinājumā iekļautas pirmās Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā iekļauto alianses ātrās reaģēšanas apakšvienību pārvietošanas mācības "Noble Jump", sabiedroto jūras mācības "Baltops" Polijā, plašas sauszemes un gaisa mācības "Saber Strike" Baltijas valstīs un NATO Reaģēšanas spēku vadības un kontroles mācības "Trident Joust" Rumānijā.

Šajā mācību sērijā, kas jūnijā notiks gandrīz vai visā alianses teritorijā, kopumā piedalīsies apmēram 11 000 karavīru no 19 alianses dalībvalstīm un trim partnervalstīm.

Visām mācībām ir aizsardzības raksturs, un tās ir daļa no NATO atturēšanas pasākumiem, reaģējot uz izaicinājumiem NATO dienvidu un austrumu pierobežā. Aktivitātes būs vērstas uz sabiedroto un alianses partneru savietojamības un kaujas spēju pilnveidošanu.

ASV rīkotajās jūras mācībās "Baltops", kas no 5. līdz 20.jūnijam notiks Baltijas jūrā un Polijā, piedalīsies vairāk nekā 4 500 karavīru no 14 alianses dalībvalstīm, tostarp arī Latvijas, kā arī trijām partnervalstīm - Somijas, Zviedrijas un Gruzijas. Tajās piedalīsies arī divas NATO kuģu grupas, kopumā iesaistot aptuveni 47 kuģus un 49 dažāda veida gaisa kuģus.

Tās būs vērtas uz jūras un amfībiju operācijām, pilnveidojot iemaņas jūras aizlieguma (veto), pārmeklēšanas un konfiskācijas uzdevumu izpildē, kā arī pretgaisa, pretzemūdeņu, pretmīnu un kuģu cīņā, kā arī jūras helikopteru un desantēšanas operācijās.

Savukārt no 8. līdz 20.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā notiks ikgadējās ASV rīkotās sauszemes un gaisa mācības "Saber Strike", kuru uzņemošā valsts šogad būs Lietuva.

Šajās mācībās piedalīsies aptuveni 3 000 karavīru no 11 valstīm, tostarp arī Latvijas, kā arī Francijas un Vācijas kopējās brigādes.

Mācības "Saber Strike" notiks kā rotas līmeņa vienību lauka taktiskais vingrinājums Baltijas valstīs un Polijā un kā Dānijas divīzijas organizēts brigādes līmeņa komandpunkta vingrinājums Lietuvā, lai sagatavotu štābus un vienības dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Vairāk nekā 1 500 karavīru no Itālijas, Rumānijas un Lielbritānijas piedalīsies militārajās mācībās "Trident Joust", kuras no 17. līdz 28.jūnijam notiks galvenokārt Rumānijā.

Tās noritēs kā komandpunktu mācības, turpinot NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Neapolē apmācību procesu, uzturot NATO Reaģēšanas spēku profesionālās sagatavotības līmeni un demonstrējot spējas plānot un veikt dažāda veida operācijas. Papildus tajās sagatavos NATO Apvienoto spēku pavēlniecību Neapolē veikt NATO Reaģēšanas spēku vadību un kontroli.

NATO vadīto mācību sērijā "Allied Shield" iekļautas arī mācības "Noble Jump", un tās notiks Zaganas poligonā Polijā no 10. līdz 21.jūnijam, tajās piedaloties vairāk nekā 2 100 karavīriem.

Tajās piedalīsies Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā, NATO Apvienoto spēku pavēlniecība Neapolē, Vācijas - Nīderlandes korpuss, kā arī vēl aptuveni desmit alianses dalībvalstu karavīri.

Šīs būs pirmās Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā iekļauto alianses ātrās reaģēšanas apakšvienību pārvietošanas mācības, pārbaudot ne tikai vienību pārvietošanas un izmantošanas spējas, bet arī trauksmes procedūras. Šajās mācībās pirmo reizi pārbaudīs arī nelielo komandvadības elementu - NATO Spēku integrācijas vienību - koncepciju.

Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā iekļautie spēki uz mācībām Polijā dosies no saviem pastāvīgajiem izvietojumiem. Čehija un Nīderlande tajās nodrošinās gaisa mobilo vienību, Vācija un Norvēģija - mehanizēto vienību, Polija - bruņoto vienību, Lietuva un Polija - speciālo operāciju vienību, Beļģija - artilērijas vienību, ASV - helikopteru vienību, bet Ungārija - civilmilitārās sadarbības vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!