Foto: AP/Scanpix

NATO valstis tiks aicinātas apsvērt iespēju veidot lielu bāzi Austrumeiropā, lai varētu operatīvi reaģēt uz jebkādiem draudiem no Krievijas puses un aizstāvēt sabiedrotos šai reģionā. Tāda bāze varētu atrasties Polijas ostas pilsēta Ščecinā pie Baltijas jūras, raksta "The Times".

Šādu ierosinājumu izteicis NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs, kas uzskata, ka tur jāatrodas munīcijai, bruņojumam un pārtikas rezervēm, lai nodrošinātu pienācīgu apgādi krīzes gadījumā, ja nāktos operatīvi piesaistīt tūkstošiem NATO karavīru.

Paredzams, ka šis jautājums tiks apspriests rudenī gaidāmajā alianses samitā Velsā.

Tiek apsvērtas vairākas iespējamās šādas bāzes atrašanās vietas, bet par piemērotāko no tām uzskatāma Ščecina.

Brīdlovs uzsvēris, ka aliansei vairāk jāgādā par sabiedroto drošību Austrumeiropā, īpaši Baltijas valstīs.

Kā ziņots, jautājums par pastāvīgas NATO spēku klātbūtnes svarīgo nozīmi alianses austrumu daļā no Baltijas līdz pat Melnajai jūrai trešdien tika apspriests arī Baltijas valstu, Višegradas valstu grupas, Bulgārijas un Rumānijas prezidentu neformālās tikšanās laikā Varšavā, norādot, ka militārais konflikts Ukrainā un Krimas aneksijas fakts ir palielinājis vienotas un konsekventas NATO politikas nozīmi visu valstu drošības jautājumos.

Kā tikmēr vēsta Krievijas mediji, prezidents Vladimirs Putins 22.jūlijā notikušajā valsts Aizsardzības padomes sēdē solījis, ka Maskava "adekvāti un proporcionāli reaģēs uz NATO militārās infrastruktūras tuvošanos mūsu robežām, neatstājot bez ievērības globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu un augstas precizitātes stratēģiskā bruņojuma krājumu palielināšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!