Foto: DELFI

ASV Nebraskas štata varasiestādes kļūdainu aprēķinu dēļ vairāku gadu laikā no cietumiem priekšlaicīgi atbrīvojušas simtiem ieslodzīto. Tagad likumsargi vēlas daļu no tiem atkārtoti apcietināt, vēsta raidsabiedrība RT.

Kopumā no ieslodzījuma vietām kļūdaini atbrīvoti 306 cietumnieki, uzzinājis vietējais laikraksts "Omaha World Herald". 257 no tiem netiks vajāti, jo viņu soda termiņš tagad jau būtu beidzies, vēl trīs jau ir miruši.

Piedevām 567 ieslodzītie, kuri vēl nav atbrīvoti, saņēmuši nepareizus spriedumus, ziņo aģentūra AP. Amatpersonas, kuras pieļāvušas šīs kļūdas, tiks sauktas pie atbildības, paziņojis gubernators Deivs Heinemans.

Pie kļūdas vainojami ierēdņi Pāraudzināšanas departamentā, kuri nav ņēmušas vērā divus Nebraskas Augstākās tiesas lēmumus par cietumsodu aprēķināšanas kārtību, vēsta "Omaha World Herald".

Ieslodzītajiem sākumā ir jāizcieš obligātais minimums soda, pirms var tikt ņemts vērā tā sauktais "labas uzvedības bonuss", kas var uz pusi samazināt viņu atlikušo sodu.

Tā, piemēram, nepareizi aprēķināts ir par slepkavību uz 30 gadiem notiesātā Marvina Bagsa, kurš vēl netika atbrīvots, spriedums. Obligātais izciešamais minimums viņa lietā ir 10 gadi, tas nozīmē, ka pēc 20 izciestiem gadiem viņš būs tiesīgs saņemt apžēlošanu. Tomēr amatpersonas "labās uzvedības bonusu" sāka piemērot uzreiz, paverot ceļu viņa atbrīvošanai jau pēc 15 gadiem.

Nezināms cietumnieku skaits jau ir atkārtoti apcietināti ceturtdien, bet varas iestādes atteicās viņus identificēt drošības apsvērumu dēļ. Viņiem no soda atlicis izciest vienu līdz četrus gadus, paziņoja ģenerālprokurors Džons Branings. Daudzi no tiem ir pieredzējuši cietumnieki un daži uzskatāmi par bīstamiem, viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!