Nepālā turpinās glābšanas darbi pēc 80 gadu laikā postošākās zemestrīces, kurā dzīvības zaudējuši vairāk nekā 3200 cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kā atzinušas Nepālas valsts amatpersonas, spēcīgajā zemestrīcē dzīvību zaudējuši vismaz 3218 cilvēki. Savukārt vēl 6500 cilvēki ir ievainoti, pirmdienas rītā ziņo ārzemju raidsabiedrība.

Aptuveni 7, 8 magnitūdas spēcīgās zemestrīces epicentrs sestdien atradās Nepālās centrālajā daļā starp galvaspilsētu Katmandu un Pokharu – 80 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Katmandu.

Tomēr pazemes grūdieni bija jūtami arī kaimiņvalstīs, un par bojāgājušajiem ziņo arī Indija, Bangladeša un Ķīna.

Visvairāk bojāgājušo ir Katmandu. Slimnīcas ir pārpildītas ar ievainotajiem, un medikamentu krājumi sāk izsīkt. Tikmēr daudzus cietušos un mirušos no ēku drupām ir jārok ārā ar rokām, jo pilsētas ielas ir šauras un tehnika ne visur var piekļūt.

Bez pajumtes palikušajiem un tiem, kas nevēlas atgriezties mājās bailēs no iespējamiem pēcgrūdieniem, tiek slietas telšu pilsētiņas.

Zemestrīces izraisītas lavīnas Everestā ir aprakušas kalnā kāpēju bāzes nometni, kurā atradās daudz vietējo gidu un ārzemju alpīnistu. Līdz svētdienas rītam zināms par 17 bojāgājušajiem un 61 ievainoto. Sākotnēji mākoņainā laika dēļ kavējās evakuācijas helikopteru ierašanās.

Maz informācijas ir no zemestrīces epicentra vietas, kur esot smagi postījumi. Pastāv bažas par vēl lielāku upuru skaita pieaugumu. Glābšanu un informācijas apriti apgrūtina katastrofā sagrautie ceļi un traucētie mobilie, un interneta sakari.

Nakti uz svētdienu daudzi nepālieši pavadīja uz ielas – gan tāpēc, ka viņu mājas ir sagrautas, gan bailēs par pēcgrūdieniem.

Pasaules līderi un labdarības organizācijas jau piedāvājušas palīdzību Nepālai, kura cenšas tikt galā ar katastrofas apmēriem. Palīdzību piedāvājusi Eiropas Savienība (ES), ASV, Kīna, Pakistāna, Indija, kā arī citas valstis.

ASV vēstniecība Nepālā paziņoja par miljona dolāru sākotnējo palīdzību, kamēr ASV Starptautiskās attīstības aģentūra ir nosūtījusi glābšanas komandu. Ķīna sestdien nosūtījusi 62 glābēju vienību.

Norvēģija piedāvājusi 3,6 miljonu eiro vērtu humāno palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!