"Virgin Group" īpašnieks, britu miljardieris sers Ričards Brensons paziņojis, ka turpinās attīstīt savu kosmiskā tūrisma programmu, neskatoties uz traģisko avāriju Kalifornijā, Mohaves tuksnesī, kurā dzīvību zaudēja viens no "Virgin Galactic's SpaceShipTwo" pilotiem, bet otrs guvis smagas traumas, vēsta BBC.

Brensons apstiprinājis, ka sadarbosies ar dienestiem, kas veiks notikušā izmeklēšanu. Sākotnējo izmeklēšanu veiks ASV Nacionālā Transporta drošības padome, un tā varētu ilgt vairākas dienas. Policija ir ierobežojusi publisko piekļuvi plašam apgabalam, jo pastāv bažas, ka avarējušā lidaparāta atlūzas varētu būt sprādzienbīstamas.

"Domās esam ar ģimenēm un piederīgajiem, kurus skāra šis traģiskais atgadījums," savā blogā uzreiz pēc negadījuma ierakstījis Brensons, kurš pēc avārijas nekavējoties ieradās Kalifornijā. "Šis man bija viens no smagākajiem braucieniem."

"Kosmoss ir grūti apgūstams, taču tas ir to vērts," piebilst Brensons. "Mēs būsim neatlaidīgi un kopā virzīsimies tālāk. Mēs vienmēr esam apzinājušies, ka ceļš kosmosā allaž ir bijis smags un ka ikviena transporta sistēma savos sākumos saskaras ar problēmām."

Izplatītajā paziņojumā "Virgin Galactic" norādījuši, ka avārijas iemesls ir "nozīmīga anomālija, kā rezultātā pazaudēts "Virgin Galactic's SpaceShipTwo"."

Aviācijas speciālisti norāda, ka iespējamā problēma varētu slēpties inovatīvajā lidaparāta dizainā un dzinējā, jo tikusi izmantota jauna tipa raķešu degviela.

Vairāk nekā 800 cilvēku, ieskaitot slavenos Holivudas aktierus Leonardo di Kaprio un Eštonu Kačeru, jau ir samaksājuši par lidojumu ar "Galactic's SpaceShipTwo", lai dažas minūtes piedzīvotu lidojumu suborbitālajā telpā. Liela daļa šo interesentu ir slavenības.

Vienai personai šis brauciens izmaksā apmēram 200 000 ASV dolāru (160 000 eiro).

Pirmais "Virgin Galactic" izmēģinājuma lidojums pirms četriem gadiem noritēja veiksmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!