Foto: AP/Scanpix

Ārlietu ministrijai (ĀM) izdevies noskaidrot, ka neviens no 41 Latvijas valstspiederīgā nav cietis Nepālas zemestrīcē, pastāstīja ĀM preses sekretārs Ivars Lasis.

ĀM rīcībā ir informācija, ka Nepālā atrodas 41 Latvijas valstspiederīgais, neviena no šīm personām nav cietusi zemestrīcē un ar visām personām izdevies sazināties vai noskaidrot, ka tā nav cietušas, teica ĀM pārstāvis.

Nepālas galvaspilsētas Katmandu lidosta ir atsākusi darbu, kas nozīmē, ka personas, kuras vēlas izbraukt no Nepālas, tuvāko dienu laikā to varēs izdarīt arī ar avioreisiem no Katmandu lidostas. ĀM aicina tos Latvijas valstspiederīgos, kuri šobrīd atrodas Nepālā un vēlas izceļot ātrāk nekā iepriekš plānots, sazināties ar attiecīgo aviokompāniju vai savu ceļojumu aģentūru, lai plānotu izbraukšanu no zemestrīcē cietušās valsts un tikai pēc tam, ja tas ir droši, doties uz Katmandu lidostu.

Līdz tam ceļotāji tiek aicināti nodrošināties ar pārtiku un ūdeni, jo galvaspilsētā var būt ierobežoti krājumi, palikt viesnīcās, pārliecinoties, ka apmešanās vietā ir droši. Tāpat ĀM aicina pārliecināties, ka mobilo tālruņu un portatīvo datoru baterijas ir uzlādētas. Vienlaikus jāņem vērā, ka valstī ir apgrūtināti mobilie sakari, īpaši ārpus galvaspilsētas.

Personas, kuras atgriešanos Latvijā plāno caur Indiju, ĀM aicina sazināties ar Indijas vēstniecību Katmandu. Situācijā, ja ceļotājiem pazuduši dokumenti vai nepieciešama finanšu palīdzība, ĀM lūdz par to informēt Konsulāro departamentu. Konsulāro palīdzību var saņemt arī ar Katmandu esošo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstniecību starpniecību.

Lasis norādīja, ka, tā kā regulārā aviosatiksme uz Katmandu ir atsākusies, ES pilsoņu evakuācija no Nepālas šobrīd netiek plānota. ĀM aicina visus Latvijas ceļotājus, kuri šobrīd uzturas valstī, sekot līdzi aktuālajai informācijai vietējos plašsaziņas līdzekļos.

Jau vēstīts, ka Nepālā glābēji svētdien cīnās ar zemes nogruvumu radītajām sekām un sakaru pārrāvumiem, cenšoties atrast spēcīgajā zemestrīcē izdzīvojušos, bet upuru skaits dabas katastrofā ir pārsniedzis 2500 cilvēkus, informēja vietējās amatpersonas.

Nepālas Valsts ārkārtas situaciju operāciju centrs paziņoja, ka dabas katastrofas upuru skaits sasniedzis 2430 cilvēkus, bet ievainoto skaits sasniedzis apmēram 6000. Svētdien Nepālu satricināja spēcīgs zemestrīces pēcgrūdiens ar stiprumu 6,7 magnitūdas pēc Rihtera skalas.

Domājams, ka kopējais spēcīgās zemestrīces upuru skaits turpinās pieaugt. Līdzjūtību Nepālai izteikušas arī Latvijas augstākās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!