Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlande un citas valstis, kuru pilsoņi zaudēja dzīvību Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofā Austrumukrainā, ir gatavas uz krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bruņoto bandu kontrolēto apvidu nosūtīt policiju, paziņojušas Kijevas varasiestādes.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute izteicis piedāvājumu "garantēt drošību katastrofas vietā un tuvākajā apkaimē, lai nodrošinātu katastrofas cēloņu neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu", norādīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Rute minēja, ka viņš vēlas kopā ar Austrāliju un citām valstīm, kuru pilsoņi gāja bojā reisa MH17 lidmašīnā, ierosināt nosūtīt uz Ukrainu civilās policijas misiju ANO pakļautībā," pēc otrdien vakarā notikušās Rutes un Porošenko telefonsarunas pavēstīja Ukrainas prezidenta birojs.

Nemiernieki, pakļaujoties starptautiskajam spiedienam, otrdien atļāva no katastrofas apvidus izvest upuru mirstīgo atlieku pirmo daļu.

Tomēr daudzu upuru ķermeņa daļas joprojām atrodas izmētātas katastrofas vietā, bet pasaules līderi pauduši sašutumu par pierādījumu bojāšanu.

Pirmā ārvalstu izmeklētāju grupa, kas ieradusies katastrofas vietā, konstatējusi, ka dažas lidmašīnas atlūzas ir pārvietotas un sazāģētas, apliecināja starptautiskie novērotāji.

Bandīti nodevuši notriektās lidmašīnas pirmās "melnās kastes" Malaizijas ekspertiem. Lidojuma gaitas ierakstus atšifrēs britu eksperti.

Ceturtdien Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!