Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes eksperti piektdien atgriezušies Austrumukrainā, lai turpinātu izmeklēšanu "Malaysia Airlines" lidmašīnas avārijas vietā, tostarp apgabalos, kas iepriekš drošības apsvērumu dēļ nebija pieejami.

Uz Ukrainu devusies 12 cilvēku komanda, kas paliks tur līdz 28.martam. Ekspertu vidū ir policijas un aizsardzības struktūru pārstāvji.

Komanda, kuru pavadīs Nīderlandes drošības padomes (OVV) amatpersona, "novērtēs situāciju tā dēvētajās izdegušajās vietās ar mērķi sagatavot plašāku misiju aprīlī". Runa ir par vietām, kur nogāzās degošās lidmašīnas vraks.

Aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīna tika notriekta 17.jūlijā Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi 298 cilvēki, kas atradās reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnā, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņi.

Ukraina un Rietumi uzskata, ka lidmašīnu notrieca prokremliskie kaujinieki ar raķeti, kuru tiem bija piegādājusi Krievija.

Maskava un kaujinieki kategoriski noliedz šīs apsūdzības.

Nīderlandes varasiestādēm uzticēts noskaidrot, kādēļ tieši lidmašīna nogāzās, un identificēt upurus.

Nīderlandes Tieslietu ministrija norādīja, ka eksperti pārbaudīs arī apgabalu uz ziemeļrietumiem no Petropavļivkas, kuru nīderlandiešu komanda iepriekš drošības apsvērumu dēļ nevarēja apmeklēt.

Ministrija piebilda, ka ar Petropavļivkas mēra gādību lidmašīnas atlūzas ir savāktas un tagad tiks nogādātas Harkovā.

Petropavļivka atrodas aptuveni desmit kilometrus uz rietumiem no vietas, kur nogāzās lidmašīnas lielākās daļas un sākotnēji tika veikta visintensīvākā izmeklēšana.

Daļa atlūzu jau nogādāta Nīderlandē, kur izmeklēšanas nolūkos daļa lidmašīnas tiek rekonstruēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!