Foto: EPA/LETA
Par Nobela Miera prēmijas laureātu kļuvis ieslodzītais ķīniešu rakstnieks un tiesību aktīvists Liu Sjaobo.

Tā ir pirmā reize, kad šī prēmija pasniegta ķīnietim.

Nobela komiteja Liu Sjaobo godināja par "ilgstošu nevardarbīgu cīņu par fundamentālajām cilvēktiesībām Ķīnā".

54 gadus vecais aktīvists piedalījies Tjaņaņmeņas laukuma notikumos 1989. gadā, par ko viņam piespriests cietumsods. Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju datiem, brutāli apspiežot demokrātijas atbalstītāju protesta akciju, Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā dzīvību 1989. gada 4. jūnijā zaudēja simtiem cilvēku. Ķīnā pastāv nerakstīts aizliegums runāt par šo asiņaino vēstures lapaspusi.

2008. gadā Liu Sjaobo atkal ievietots cietumā uz 11 gadiem - viņu apsūdzēja par mēģinājumu gāzts valsts iekārtu.

Nobela prēmijas summa veido desmit miljonus zviedru kronu (767 tūkstošus latu). Laureātu pasludināšanas ceremonija šonedēļ notiek Karolinska institūtā Stokholmā.

Šī gada Miera prēmijas kandidātu sarakstā bija 237 cilvēki.

Ceturtdien Norvēģijas plašsaziņas līdzekļos kā viens no ticamākajiem pretendentiem tika minēts bijušais Vācijas kanclers un valsts atkalapvienošanās arhitekts Helmuts Kols.

Pērn daudziem par pārsteigumu tika godināts ASV prezidents Baraks Obama, kurš šajā amatā bija pavadījis mazāk par gadu, vadot valsti, kas karoja gan Afganistānā, gan Irākā. Toreiz šī Norvēģijas Nobela prēmijas komitejas izvēle izsauca plašu kritiku.

Ticamāko kandidātu lokā bija arī afgāņu sieviešu tiesību aizstāve Sima Samara, Krievijas cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Memorial" dibinātāja Svetlana Gannuškina, Tibetas garīgais līderis Dalailama un bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels.

Tikmēr Nobela institūta direktors Geirs Lundestads atklājis, ka no Pekinas saņemti brīdinājumi attiecībā uz Lui izvirzīšanu apbalvojumam. Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Fu Jins jūnijā brīdinājis, ka abu valstu attiecības varētu pasliktināties, ja prēmija tiks piešķirta Lui.

Negaidīti iebildumi pret Lui kandidatūru izskanējuši arī no 14 ķīniešu disidentiem, kuri apvienojušies "trimdas komitejā" un atzinuši, ka viņš būtu "nepiemērots apbalvojuma saņemšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!