Foto: AFP/Scanpix
Šā gada Nobela prēmija ekonomikā ir piešķirta amerikāņu zinātniekiem Kristoferam Simsam un Tomasam Sārdžentam par makroekonomikas pētījumiem, pirmdien informē raidsabiedrība BBC.

Zinātnieki tiek godināti par savu ieguldījumu cēloņu un gaidu empīriskajos pētījumos makroekonomikas teorijā.

" Viņi attīstījuši metodes, lai atbildētu uz jautājumiem saistībā ar ekonomiskās politikas un dažādu makroekonomisko rādītāju, tajā skaitā iekšzemes kopprodukta, inflācijas, nodarbinātības un investīciju, cēloņsakarībām", teikts Nobela komitejas  paziņojumā.

Sārdženta izstrādātā metode strukturālajā makroekonomikā var tikt izmantota, lai izpētītu makroekonomikas sakarības, kad mājsaimniecības un uzņēmumi pielāgo savas prognozes vienlaicīgi ar ekonomiskajiem notikumiem.

Tikmēr Simsa metode  demonstrē, kā ekonomiku ietekmē īslaicīgas izmaiņas ekonomikas politikā un citi faktori, piemēram, centrālās bankas procentu likmju paaugstināšana.

 Zinātnieki veikuši pētījumu atsevišķi, taču viņu darbi viens otru papildina.

Sārdžents ir ekonomikas un biznesa profesors Ņujorkas universitātē, bet  Simss ir ekonomikas profesors Prinstonas universitātē. Abi zinātnieki ir dzimuši 1943. gadā.

Balva par sasniegumiem ekonomikas teorijā, atšķirībā no paša Alfrēda Nobela iedibinātajām prēmijām - medicīnā, fizikā, ķīmijā, literatūrā un miera nostiprināšanā - ir izveidota 1968. gadā, atzīmējot Zviedrijas Centrālās bankas 300. gadadienu.

Tās apmērs gan ir identisks Nobela prēmijām - 10 miljoni kronu ( 700 000 latu) un to arī pasniedz 10. decembrī - Nobela nāves dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!