Šī gada Nobela prēmija medicīnā piešķirta amerikāņu zinātniekam Brūsam Beutleram, Luksemburgā dzimušajam Francijas zinātniekam Žilam Hofmanam un Kanādas zinātniekam Ralfam Steinmenam par imūnsistēmas pētījumiem, pirmdien paziņoja Nobela prēmiju komiteja Karolinska instititūtā Stokholmā.

"Boitlers un Hofmans dalīs pusi no prēmijas par pētījumiem iedzimtās imunitātes aktivizēšanā, bet otru pusi saņems Steinmens par dendrītajām šūnām un to lomu adaptīvajā imunitātē," teikts komitejas paziņojumā presei.

Kā ziņots, Nobela prēmijas apmērs ir 10 miljoni zviedru kronu ( 700 000 latu). Prēmija tiks pasniegta 10. decembrī, prēmijas dibinātāja Alfrēda Nobela dzimšanas dienā.

Prēmiju reizi gadā piešķir cilvēkiem, kas ir veikuši izcilus pētījumus, atklājumus vai devuši ievērojamu sniegumu sabiedrībai. To uzskata par visprestižāko balvu mūsdienās. Zviedru rūpnieks, dinamīta izgudrotājs paredzēja šīs prēmijas savā testamentā, ko viņš parakstīja Zviedru-norvēģu klubā Parīzē, 1895 . gada 27. novembrī. Viņš bija šokēts par viņa izgudrojuma izmantošanu postošiem nolūkiem un vēlējās, lai šīs prēmijas pasniegtu cilvēkiem, kuri ir labi kalpojuši cilvēcei.

Kopš 1901. gada prēmija tiek piešķirta katru gadu šādās jomās: fizikā,
ķīmijā, fizioloģijā vai medicīnā, literatūrā un miera veicināšanā. Kopš 1969. gada Zviedrijas Centrālā banka piešķir Nobela vārdā nosaukto prēmiju ekonomikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!