Foto: AFP/Scanpix
ASV vēstnieks Lībijā ir miris pēc kaujinieku uzbrukuma ASV konsulātam Bengāzī pilsētā, atsaucoties uz Lībijas varas iestādēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziņas par vēstnieka nāvi trešdien apstiprinājis ASV prezidents Baraks Obama.

Vēstnieks Kristofers Stīvenss ir viena no četrām ASV amatpersonām, kuras nogalinātas protestos pret filmu, kuru daudzi ir uztvēruši kā pravieša Muhameda apvainošanu, vēsta BBC.

Obama paziņojumā nosodījis uzbrukumu konsulātam Bengāzī.

"Kriss bija drosmīgs un priekšzīmīgs Savienoto Valstu pārstāvis. Visu Lībijas revolūcijas laiku viņš pašaizliedzīgi kalpoja mūsu valstij un Lībijas cilvēkiem mūsu misijā Bengāzī," BBC citē Obamu.

Obama arī izdevis rīkojumu pastiprināt ASV diplomātisko telpu drošību visā pasaulē.

Par ASV diplomātu nogalināšanu trešdien atvainojies Lībijas pagaidu parlamenta Vispārējā tautas kongresa priekšsēdētājs Mohammeds al Megarjefs, nosaucot uzbrukumu par "gļēvu, kriminālu nodarījumu".

Vēstnieks un diplomāti pēc nemieru sākuma mēģinājuši pamest konsulāta telpas, lai dotos uz drošāku vietu, bet, tad sācies spēcīgs uzbrukums, kuru objekta apsardze nav spējusi atvairīt, liecina ziņas. Vēstnieks un trīs darbinieki gājuši bojā, kad viņu virzienā izšauta raķete, aģentūrai "Reuters" atklājusi kāda Lībijas amatpersona.

Agrāk trešdien ASV nebija oficiāli apstiprinājusi vēstnieka bojāeju. ASV Valsts departaments iepriekš apstiprināja viena diplomāta nāvi, nenosaucot tā vārdu.

Jau vēstīts, ka ASV diplomāti cietuši uzbrukumā ASV konsulāta telpām Lībijas pilsētā Bengāzī.


"Viena amerikāņu amatpersona ir nogalināta, bet otra ievainota rokā. Pārējie darbinieki ir evakuēti un ir sveiki un veseli," aģentūrai "France Presee" pastāstīja Lībijas iekšlietu ministra vietnieks Vaniss al Šarifs.

Amerikāņa nāvi ir apstiprinājusi ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone

Nezināmi bruņoti vīrieši uzbrukuši ēkai, apšaudot un apmētājot to ar spridzekļiem. Iespējams, ka iedzīvotāji bijuši saniknoti par ASV veidotu mazbudžeta filmu, kurā, viņuprāt, ir apvainots pravietis Muhameds, kā dēļ sācies protests pie konsulāta un tam sekojošais uzbrukums, vēsta BBC.

Filmu, kura varētu būt izraisījusi protestus, esot veidojis 52 gadus vecs ASV pilsonis no Kalifornijas Sems Basils, bet izplatījis kāds emigrējis Ēģiptes koptu kristietis. Abi šie vīrieši esot pazīstami ar saviem pret islāmu vērstajiem uzskatiem. Mazbudžeta filmas reklāmas rullītis, tulkots arābu valodā, esot parādījies interneta vietnē "Youtube.com", norāda BBC.

Otrdien protestētāji pret filmu jau pulcējās pie ASV vēstniecības Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur norāva ASV karogu, vēsta BBC.

Sociālajos medijos izskanēja aicinājumi protestēt pret ASV Lībijas galvaspilsētā Tripolē, bet nekādas ziņas par nekārtībām no turienes nav saņemtas.

Jau vēstīts, ka Vardarbība valstī ir galvenais izaicinājums Lībijas varas iestādēm un  jaunievēlētajai pagaidu valdībai, kura varu pārņēma augustā. Drošības spēkiem problēmas sagādā ne tikai Kadafi atbalstītāji, bet arī bruņotās grupas, kuras kopš pilsoņu kara atsakās nolikt ieročus un pakļauties valdībai.

Jau ziņots, ka Lībijā pagājušā gada februārī sākās bruņota sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!