Foto: EPA/LETA
Norvēģijas meteorologi uzskata, ka aukstam ziemas sākumam Eiropā, visticamāk, sekos siltāka tās otrā puse, vēstī Norvēģijas Meteoroloģijas institūts.

Aukstumu Eiropā izraisa jau daudz apspriestā silto gaisa masu blokāde no Atlantijas okeāna. Speciālistiem ir skaidrs, ka augsta spiediena apgabaliem nostiprinoties virs Atlantijas okeāna ziemeļdaļas, visā Eiropā sākas aukstuma vilnis. Tā tas notika pagājušajā ziemā un šis pats process norit arī patlaban.

Nav skaidrs, kas liek atmosfēras spiedienam Ziemeļatlantijā paaugstināties un ierasto ciklonu vietā laiku pa laikam veidoties anticikloniem. Zinātnieki pieļauj, ka to ietekmē ledus un sniega lauku platības Arktikā un Sibirījā, taču nekāda skaidra sakarība vēl nav atklāta.

Norvēģijas meteorologi norāda, ka šāda neierasta ciklonu un anticiklonu pozīcija nesaglabājas ilgstoši. Ja pērn ziemas sākumā - novembrī un decembra sākumā - bija silts un tam sekoja aukstuma viļņi, tad šogad ir otrādi un, visticamāk, siltās gaisa masas Atlantijas okeānā tiks bloķētas līdz Ziemassvētku laikam, bet pēc tam Eiropu biežāk sasniegs cikloni no okeāna, kas nesīs atkušņus.

Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta eksperti pauž pat zinātnisku sajūsmu par to, ka šis process, lai gan ārkārtīgi nozīmīgs Eiropai, joprojām ir maz izpētīts un priekšā daudz darba, lai to izprastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!